Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Türkiye aleyhine verdiği ihlal kararları doğrultusunda hazırlanan "4. Yargı Paketi"ndeki bazı düzenlemelerin Bakanlar Kurulu'nda itirazla karşılaştığı bildirildi.

Bakanlar, "terör suçları"yla ilgili düzenlemeye karşı çıkarken, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) "Türklüğü aşağılama" suçunu düzenleyen 301. maddesiyle ilgili hükme de itiraz etti.

HÜKÜMLERİN BAZILARI İTİRAZLAR DOĞRULTUSUNDA TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİLECEK

Pazartesi günü (26 Kasım) Bakanlar Kurulu'na sunulan taslak paketteki bazı hükümlerin bakanların itirazları doğrultusunda gözden geçirileceği belirtildi.

Bakanlar Kurulu'nda itirazla karşılaşan düzenlemelerden biri, "terör suçları" için "şiddet" kriteri getirilmesi. "Terör suçu" ile "propaganda" arasında ayrım yapılmasını öngören bu düzenleme, yasalaşması halinde tahliyelerin yolunu açacak. Bazı bakanların, "af gibi algılanacağı" gerekçesiyle düzenlemeye karşı çıktığı öğrenildi.

301. MADDEYE DE İTİRAZ

Karşı çıkılan bir diğer hüküm ise TCK'nin 301. maddesi. "Türklüğü ve devlet organlarını aşağılama" suçuyla ilgili düzenlemeyi içeren bu madde, AİHM tarafından düşünce ve ifade özgürlüğüne aykırı kabul edilmişti. Bu maddeyle ilgili yeni düzenleme yapılması da bakanların tepkisiyle karşılaştı.

BAKANLAR 'SORUŞTURMA ZIRHI'NA DA KARŞI

4. Yargı Paketi'nde öngörülen "soruşturma zırhı" da itirazlara neden oldu. Öldürme ve yaralama suçlarına iştirak eden kamu görevlilerinin izin alınmadan soruşturulmasına ilişkin düzenlemeye de bazı bakanların karşı çıktığı, bu maddede de revizyona gidileceği öğrenildi.

SOYADI DÜZENLEMESİ KARIŞIKLIK YARATIRMIŞ

Bakanlar Kurulu'nda revizyonu istenen bir diğer madde de kadınların evlendikten sonra kendi soyadlarını kullanabilmesine yönelik düzenleme. Bakanlar, böyle bir düzenlemenin "karışıklık yaratabileceği" görüşünde.