Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu düşürmesine tepki gösteren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Ne halt edersen et umurumuzda da değil. Senin kastını biz gayet iyi biliyoruz, niyetini de biliyoruz” dedi. 

Türk Eximbank'ın strateji, değerlendirme ve eğitim toplantısının açılışında konuşan Zeybekci, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu 'Ba1'den 'Ba2'ye düşürmesine tepki gösteren Zeybekci, şunları söyledi:

"Neye göre düşürdün, hangi kriteri dikkate aldın? Avrupa Birliği'nin toplam geri dönmeyen kredi hacmi 1.2 trilyon dolar. AB üyesi ülkelerden birinde geri dönmeyen kredilerin milli gelire oranı yüzde 60'ın üzerinde. Bizimki yüzde 3 bile değil. Türkiye'nin notunu düşürüyor, onunkini artırıyor. Ne halt edersen et umurumuzda da değil. Senin kastını biz gayet iyi biliyoruz, niyetini de biliyoruz. Fırsat bu fırsat deyip, Türkiye üzerindeki kredi ve finans maliyetlerini artırma gayretlerinden başka bir şey değildir. Bu bir tefeci mantığıdır. 

"AVURPA BİRLİĞİ UMURUMUZDA DEĞİL" 

Dünyanın en hızlı büyüyen ülkesinin Türkiye olduğunu ifade eden Bakan Zeybekci, "Her türlü sağına soluna kulp takabilirler ama kendi ağızlarıyla bazen itiraf etmek zorunda kalıyorlar. Aralık ayında IMF'nin raporunda satın alma gücü paritesine göre 26 bin 500 dolarlık kişi başına düşen milli geliriyle dünyanın 13'üncü büyük ekonomisinin Eximbank'asıyız. Avrupa'nın 5'inci büyük ülkesinin Eximbank'asıyız. Hedef olarak mutlaka dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi, Avrupa'nın da ilk 3 büyük ekonomisinden biri olacağız” dedi. Zeybekci, şöyle devam etti: 

“Hedef olarak, 'Avrupa Avrupa' dediğimiz zaman da birileri şöyle sanıyor: 'Bunların işi gücü yok, bunlar illaki Avrupa Birliği'ne ölüp tutuşuyorlar, Avrupa Birliği'ne illaki girmek istiyorlar.' Yok böyle bir derdimiz bizim. Bizim derdimiz başka. Atatürk muasır medeniyet dediğinde Avrupa Birliği yoktu daha, hayali bile yoktu. Birbirlerini boğazlamakla meşguldüler. Biz evrensel standartlardaki ülkemizi refah seviyesine, insan hakları, özgürlükler, çevre hassasiyetleri, sağlık, teknoloji, bilim standartlarına çıkarmak için kendimize hedef olarak gördük.

Biz o hedefe ulaştığımızda, bizim için bunun enstrümanlarından biri de Avrupa Birliğine tam üyelik süreci, yani bu kaldıracı kullanmak gibi de menfaatimize olabilir, bunu kendimize stratejik hedef olarak görüyoruz. Biz o hedefe ulaştığımızda Avrupa Birliği'ne tam üye olup olmamak bizim işimiz değil, açıkça söylüyorum umurumuzda da değil. O, o günün Türkiye'sinin vereceği bir karardır, tam üye olup olmamakla ilgili. Buna ne onlar karar verebilir, ne de biz karar verebiliriz. Ama hedefimiz, o hedefe ulaşmak. Onun içindir zaten bütün yolculuğumuz."