Tarım ve Orman Bakanı Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, sığır ithalatında yaşanan bir sorunu çözmesi karşılığında 120 bin dolar rüşvet aldığı iddialarına ilişkin soru önergesine yanıt vermek yerine dava açtı.

Hakkında iki ayrı soruşturma bulunan bakan yardımcısının soru önergesini dava konusu etmesine tepki gösteren CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, “Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli'yi görevini yapmaya, yenilir yutulur yanı bulunmayan bu skandalın üstünü örtmek yerine şeffaflığa davet ediyoruz" dedi.

Bakan Yardımcısı Işıkgece’nin, Uruguay’dan ithal edilen binlerce canlı sığırın Mersin limanına alınmamasına ilişkin çıkarılan bürokratik sorunu çözmesi karşılığında eşi aracılığıyla 120 bin dolar rüşvet aldığı iddiası geçtiğimiz aylarda basına yansımıştı.

O günlerde konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, diğer bakan yardımcılarına tevdi edilen önemli görevler ve ilgili ana hizmet birimlerinin Işıkgece’ye bağlandığı, Işıkgece’nin bütün danışmanlarını bakanlığın önemli ve stratejik noktalarına atattığı, bakanlığın yüksek tutarlı alım, ihale ve kapsamındaki izin işlemlerinin Işıkgece tarafından yürütüldüğü, hayvan ithalatına ilişkin Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen izin işlemlerin yine Işıkgece’ye devredildiği, iddialarını iddialarına yer verdi.

Ardından Uruguay’dan gelen sığırlarla ilgili rüşvet olayını soran Barut, “Bakanlıktan hayvan ithalatı için izin işlemleri zorlaştırılan ve iktidar partisine mensup bir milletvekilinin tavassutuna rağmen çözülemeyen işlemler için ilgili şirketin Ayşe Ayşin Işıkgece'nin eşinin hesabına para aktarmak suretiyle ithalat iznini aldığı yönündeki iddialar gerçek midir? Konuyu takip eden milletvekilinin söz konusu para transferi ile ilgili işlemin belgesini tarafınıza sunduğu doğru mudur?” dedi.

SORU ÖNERGESİNE YANIT YOK, DAVA VAR

Evrensel’den Birkan Bulut’un haberine göre, Bakan Bekir Pakdemirli de geçen ay Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı açıklamada, Bakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı ve Devlet Denetleme Kurulu tarafından soruşturma yapıldığını doğruladı. Ayrıca AKP milletvekili tarafından konunun kendisine iletildiğini kaydetti. Ancak soru önergesine hala yanıt verilmezken, hakkında rüşvet soruşturması yürütülen Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, milletvekillerinin denetim yetkisi kapsamındaki soru önergesini dava konusu yaptı.

Işıkgece, İstanbul 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak 150 bin TL talep ederek tazminat davası açtı.

BAKANI GÖREVE DAVET ETİ

Davada iddia edildiği gibi kimseye iftira atmak ve hakaret etmek gibi bir kastının bulunmadığını, belirten Barut, şöyle konuştu: “Gündeme gelen iddialar ciddiye alınmış olacak ki hem Bakanlık Teftiş Kurulu hem de Devlet Denetleme Kurumu tarafından ayrı ayrı soruşturma açılmıştır. 5996 Sayılı Kanun ve AB uyum yasaları çerçevesinde gıda güvenliği kapsamında detaylı bir gerekçe ile reddedilen canlı hayvan ithalatının aynı Bakanlık tarafından izin verilmesinde ve verilen ithalat izninin bu iddiaların gündeme geldiği sırada imzalanmış olmasını milletvekili olarak sorgulamam doğaldır. Üstelik Meclis Başkanı’nın keyfi olmakla birlikte soru önergelerini iade edebilme yetkisi bulunmasına rağmen yanıt verilmesi için soru önergemiz kabul görmüş ve Meclis Başkanlığı tarafından Bakanlığa yanıt verilmesi için iletilmiştir. Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli'yi görevini yapmaya, yenilir yutulur yanı bulunmayan bu skandalın üstünü örtmek yerine şeffaflığa davet ediyoruz."