Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'ın, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle koltuğunu devrettiği 10 yaşındaki çocuğa davranışları CHP’li vekillerin tepkisine neden oldu.

CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Üyesi Mahmut Tanal bakanın davranışının TCK’ye göre suç olduğunu belirterek kendisini istifaya çağırdı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle koltuğunu devrettiği 10 yaşındaki çocuğun koruma evinde kaldığını kameralar önünde ifşa etmiş ve Ramazan nedeniyle yiyecek ikramı olmadığını söylemişti.

‘BAKANIN DAVRANIŞI TCK’YA GÖRE SUÇTUR’

Tanal, sosyal medya hesabından Türkiye’nin taraf olduğu insan hakları sözleşmelerinin çocuğun özel hayatını korunmasıyla ilgili bölümleri hatırlatarak Bakan Yanık’ın yaptığının suç olduğunu ifade etti.  BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’ye atıfta bulunan Tanal şunları söyledi: “BM’nin söz konusu Sözleşmesiyle birlikte İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Siyasi ve Medeni Haklar Uluslararası Sözleşmesi gereği çocuğun özel hayatının korunması hakkı vardır. Atanmış Bakan Derya Yanık ne yaptı? Minik yavrumuzun kimliğini, aile bağlarını hoyratça açık etti. Koruma altındaki yavrumuzu siyasetine alet eden malum Bakan’ın tavrı, BM Sözleşmesi’nin ihlalidir. Yeni bakanın daha ilk günden, çocuklara bakışı böyleyse ne çocukları korur, ne kadınları korur, ne aileyi korur, ne de kırılgan grupları korur. Ayrıca Çocuk Koruma Kanunu’nun 4. maddesinde, çocuklar hakkında yürütülen işlemlerde kimliğinin başkaları tarafından belirlenememesine yönelik önlemlerin alınması gerektiği vurgulanıyor. Gerek Çocuk Koruma Kanunu’na gerekse Anayasamızın ilgili maddelerine göre çocuğun yarar ve esenliğinin gözetilmesi gerekirdi. Çocuğun kişiliğini incitici bir şekilde kamuoyuna aktarılan görüntüler, özel hayatın da ihlalidir. Bakanın davranışı TCK’ya göre de suçtur”

‘SİZ HİÇ ÇOCUK OLMADINIZ MI?’

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı ve CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz da konu ile ilgili açıklama yaptı. Salıcı “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı olacak kişinin sorumsuzca koruma altındaki bir çocuğu ifşa etmesi mi daha kötü, yoksa sesi titreyen çocuğa bir çikolatayı çok görmesi mi... Siz hiç çocuk olmadınız mı?” yorumunda bulundu. Durmaz da “Ramazan diye çocuğa çikolata vermeyen, çocuğun koruma altında olduğunu söyleyerek çocuğu ifşa eden bir Aile Bakanı! Tedirgin bakışları ekrandan dahi görülen bir çocuk! Yazıklar olsun! Gerçekten utanç verici” ifadelerini kullandı.