Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nde, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun istifasını Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a sunduğu iddia edildi.

Son yıllarda Soylu’nun birçok kez istifa ettiğine yönelik iddialar ortaya atılmıştı.

Bu süreçte Soylu güç kazanmıştı.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nde, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun istifasını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunduğu iddia edildi.

Milli Görüş’ün yayın organı Milli Gazete’de yer alan kulis haberde, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen kabine toplantısında, Soylu’nun “görevden affını istediği” öne sürüldü.

Haberde, Soylu’nun talebine Erdoğan’ın yanıt verip vermediğinin ise bilinmediği ifade edildi.

Öte yandan Soylu’nun istifa edeceği ve istifa ettiğine dair iddialar son yıllarda birçok kez gündeme gelmişti. Üstelik Soylu geçen yıllarda istifasını da sunmuştu fakat Erdoğan reddetmişti.

İSTİFASI VE SONRASINDA YAŞANANLAR DİKKAT ÇEKMİŞTİ

Koronavirüsün ülkede yayılmaya başladığı 2020 yılında, Soylu'nun, koronavirüs salgınını önlemek için 10 Nisan gecesi 31 ilde ilan edilen sokağa çıkma yasağıyla ilgili açıklamanın yaklaşık 2 buçuk saat önce yapılması ve marketlerde yaşanan "izdiham" görüntüleri tepkilere yol açmıştı.

Soylu, tepki çeken görüntüler üzerine istifa kararını duyurmuştu ve yaklaşık 2 buçuk saat sonra Cumhurbaşkanlığı’ndan açıklama gelmişti.

Açıklamada, “Bir makam sahibinin istifasını sunması kendi takdiridir, fakat nihai karar sayın Cumhurbaşkanımıza aittir. İçişleri Bakanımızın istifası kabul edilmemiştir, kendisi görevine devam edecektir” denilmişti.

Soylu, istifasını açıkladığı akşam çok sayıda vatandaşın desteğini almış, AKP’li ve MHP’li seçmen tarafından kararından vazgeçmesi için kamuoyu oluşturulmuştu.

DAMAT ALBAYRAK’A OMUZ ATMIŞ, İSTİFA İDDİALARI ORTAYA ATILMIŞTI

Soylu’nun 2020’deki istifası Erdoğan tarafından kabul edilmezken, 2018 yılında yaşananlar da tekrar gündeme gelmişti.

Soylu, memleketi Trabzon'da yaptığı konuşmada, "Geri çekilmek de bir erdemdir. Geri adım atmak da bir erdemdir. Recep Tayyip Erdoğan'ın bir neferiyim. Hangi görevde olursam olayım Recep Tayyip Erdoğan'ın neferi olarak hayatıma devam edeceğim. Hakkınızı helal etmenizi diliyorum” demişti.

Soylu’nun sözleri “istifa” olarak yorumlanmıştı.

Soylu’nun sözlerinin ardından açıklama yapan Erdoğan ise "Kabine ile ilgili değişiklik söz konusu değil. Arkadaşımızın istifası söz konusu değil. Türkiye'yi troller idare etmeyecek" demişti.

Soylu’nun istifa olarak yorumlanan açıklamasının perde arkasında ise o günlerde Hazine ve Maliye Bakanı olan Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’a kameralar önünde omuz atması vardı.

Kulislerde Soylu’nun, Erdoğan’ın damadına attığı omuz üzerine istifaya yönelik sözler sarf ettiği, Erdoğan’ın tavrına göre hareket edeceği iddiaları mevcuttu.

Soylu’nun, önce Albayrak ile yaşadığı polemik sonra koronavirüs salgını sırasında meydana gelen olaylar üzerine istifası Erdoğan tarafından engellenmişti. Bu süreçte Soylu, AKP’li ve MHP’li seçmenin desteğini de arkasına almıştı.

SEDAT PEKER’İN İFŞALARI SONRASI AKP’LİLERİN AKSİNE BAHÇELİ’NİN DESTEĞİNİ ALMIŞTI

Soylu’nun istifa edeceğine yönelik iddialar 2021 yılında da gündeme gelmişti. Hakkında yakalama kararı bulunan Sedat Peker’in mafya-uyuşturucu-devlet üçgenine dair iddialarında Soylu’nun adının geçmesi üzerine muhalefetin ve kamuoyunun tepkisi artmıştı.

Peker’in ifşalarının merkezinde bulunan, uyuşturucu ticaretine yol açtığı iddia edilen ve mafya ile işbirliği yaptığı öne sürülen Soylu’nun istifa edeceği öne sürülmüştü. Peker’in ifşalarının devam ettiği günlerde Soylu’nun herhangi bir açıklama yapmaması da istifa iddialarını kuvvetlendirmişti.

Soylu hakkındaki iddialar gündeme otururken, AKP’li bakanlar ve Erdoğan’ın destek açıklamasında bulunmaması da dikkat çekiciydi.

Tam da bu süreçte Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin Meclis’teki grup toplantısında konuşmuştu.

Bahçeli, AKP’li bakanların dahi destek vermediği Soylu için "Hiç kimse Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanı'nın boynuna tasma geçiremeyecek, buna da hiçbir alçağın gücü ve nefesi yetmeyecek" demişti.

Bahçeli’nin açıkça Soylu’ya destek vermesi üzerine bakanlar ve sonunda Erdoğan da içişleri bakanının yanında olduğuna yönelik açıklamalar yapmıştı.

Bu süreçte destek gören Soylu da “istifayı hiç düşünmedim” açıklamasında bulunmuştu.

“ERDOĞAN SEÇİLİNCE BIRAKACAK” İDDİASI

Son olarak, dün düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nde “affını istediği” ve Erdoğan’ın bu talebe ne yanıt verdiğinin bilinmediği iddia edildi. Bir başka iddia ise Erdoğan'ın Soylu'nun affını kabul ettiğine yönelikti.

Soylu’nun istifa ettiğine yönelik iddialarından günler öncesinde ise Peker’in ifşalarında yer alan İnternethaber'in sahibi Hadi Özışık "Süleyman Soylu 2023 seçimleri sonrası siyaseti bırakıyor" demişti.

AKP MKYK Üyesi Şamil Tayyar da "Soylu bakanımız özel dost sohbetlerinde siyasi tek amacının, Cumhurbaşkanımızı yeniden seçtirmek, sonra siyaseti bırakmak olduğunu hep söyler" diye belirtmişti.

Son yıllarda Soylu hakkında birçok iddia, polemik mevcuttu. İstifa edeceğine yönelik iddialar sık sık gündeme gelmişti, üstelik istifa dahi etmişti ancak kabul görmemişti. Soylu istifa iddialarının gündeme geldiği süreçlerde, AKP’li ve MHP’li seçmenin desteğini de almış, Bahçeli’nin de koruması altına girmişti.

Kaynak: Gerçek Gündem