İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hakkari Şemdinli'de bir polis memurunun aracında 52,5 kilogram patlayıcıyla yakalanmasına yönelik olayı değerlendirdi.

Yüklü miktardaki patlayıcıların Kuzey Irak'tan Şemdinli'ye getirildiğini söyleyen Soylu, 'hedef İstanbul'du' dedi. Polis memurunun 2019 yılında ihraç edildiğini ileri süren Bakan Soylu, yargı yoluyla göreve geri dönüş yapan polisin İstanbul'da görevli olduğunu vurguladı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dün TVNET’te yayımlanan ‘Net Bakış Özel’ programına katıldı. Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi’nden (GAMER) yapılan canlı yayında Serhat İbrahimoğlu moderatörlüğünde Mete Yarar ve Nedim Şener’in gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Bakan Soylu, İstanbul’da görev yapan bir polis memurunun Hakkari’de aracında 52,5 kilogram patlayıcı bulunmasına ilişkin, şu açıklamada bulundu:

''AKTARIM ZANNEDİYORUM KUZEY IRAK TARAFINDAN GELMİŞ''

“Mesele bir soruşturma çerçevesinde şu anda yürüyor. Ancak dün akşam saatlerinde Hakkari Emniyet Müdürü aradı. Oluşturulan yapay zeka programıyla arkadaşlarımız şüpheli bir aracı tespit ettiklerini söylediler. Onlar esasen bir uyuşturucu nakli olduğunu düşündüler. Hem ekipler çok ciddi bir tecrübe içerisinde bu meseleyi takip ediyorlar hem de analiz programlarımızın sensörleri ve alarmları çok yüksek bir şekilde çalışıyor. Sonra arkada 133 paket 52 buçuk kilo bir rdx tipi patlayıcı bulunca şaşırıyorlar.

pat

''HEDEF İSTANBUL'DU''

Kimliğe bakınca bir polis memuru kimliği görüyorlar. Aktarım zannediyorum Kuzey Irak tarafından gelmiş, herhalde Şemdinli civarında arabayı bırakıyor. Şemdinli’ye malzemeyi koyuyorlar, lastiğin üzerine de anahtarı koyuyorlar. Geliyor anahtarı alıyor ve götürüyor” dedi.

Soylu, söz konusu polisin kablo hırsızlığından 2019 yılında meslekten ihraç edildiğini ancak mahkeme kararıyla görevine geri döndüğünü, başka bir yere verildiğini ve İstanbul’da bir yere geçtiğini belirterek, “Netice itibariyle hedef İstanbul, şu ana kadar gördüğümüz nokta. 52,5 kilo patlayıcı büyük ve önemli bir patlayıcı."

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde, İstanbul'da aktif görev yapan bir polisin kullandığı araçta zula içerisine saklanmış 133 parça halinde 52 kilo 500 gram patlayıcı madde çıktı.

FURKAN VAKFI’NIN EYLEMLERİ HAKKINDA

Furkan Vakfı’nın Adana’da yaptığı eylem ile ilgili bilgi veren Soylu, “Son 4-4.5 aydır bu Kuytulcular dediğimiz grup sadece Adana’da 50’nin üzerinde yasa dışı eylem gerçekleştirmeye çalıştı. Eylül-Ekim aylarında bunların içerisinde bulunan ve bunlardan olduğu iddia edilen bir kişinin bunların belli bir maddi kaynağını başka bir yere aktardığına dair bir tespitleri üzerine, 7 kişilik bir grup bunu kaçırıyorlar ve 12 gün işkence yapıyor. Ailesi haber veriyor ve biz bunu 12 gün boyunca aradık. Çok sıkıştırınca serbest bırakmak zorunda kaldılar. İş yargıya intikal etti ve netice itibariyle bu 7 kişi tutuklanmış oldu. Bundan 1.5-2 ay önce başka bir vilayette bu sefer başka bir kişiyi, bir doktoru tehdit ediyorlar. Bu kişi tehdidi gerçekleştirmek üzereyken yakalanıyor ve o da tutuklanıyor” ifadelerini kullandı.