Nebati, “Cari açık sorununu ve bunun neden olduğu sorunları kökten çözmek için tasarladığımız Türkiye ekonomi modeli ile bütçemiz tüm küresel olumsuzluklara rağmen istikrarlı ve güçlü biçimde büyümeye devam ediyor. Öncü göstergeler ışığında bu yıl ilk çeyrekte güçlü ve dengeli büyüme eğiliminin sürdüğünü rahatlıkla söyleyebiliriz. Yarın büyüme ilk çeyrek sonuçları açıklandığında inşallah hep beraber şahit olacağız. Öncü veriler ilk çeyrekte yıllık olarak 7 civarında bir şekilde gerçekleşeceğine işaret ediyor” dedi.

Bakan Nebati'nin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“KREDİLER 5,5 TRİLYON LİRAYA ULAŞTI”

Bankacılık sektörü tarihinde ilk kez aktif büyüklüğünü 10 trilyonun üzerine çıkardığı bir döneme şahitlik ediyoruz. Sektörün aktif büyüklüğü mart itibari ile 10.2 trilyon liraya ulaşmış bulunuyor. Krediler 5.5 trilyon liraya, mevduatlar 6 trilyon liraya ulaşmış durumda. 20 Mayıs itibarıyla ticari kredi büyümesi yıllık yüzde 26.3 seviyesinde gerçekleşti, tüketici kredi büyümesi ise yıllık 23.6 seviyesinde seyrediyor. Bankacılık sektörümüzün sermaye yeterlilik oranı yüzde 20.4 oranında.

“TÜM DÜNYADA ENFLASYON YÜKSELDİ”

Küresel ekonomi zor bir dönemden geçiyor. Salgının tetiklediği sıkıntıların ardından şubatta başlayan Ukrayna'daki savaş da devam ediyor. Bu durum, salgın sonrası toparlanma eğilimindeki küresel ekonominin yüzleşmediği sıkıntıları daha da derinleştiren bir gelişme oldu. Emtia fiyatlarındaki yüksek artışlar ve tedarik zincirinde yaşan sorunlar ve taşımacılık faaliyetlerinde görülen artışlar tüm dünyada enflasyonun sert biçimde yükselmesine sebep oldu. Yaşanan bu olumsuz gelişmeler karşısında biz mevcut kaynaklarımızı etkin kullanarak vatandaşlarımızın ve üreticilerin maruz kaldığı fiyat artışlarını ciddi oranda sübvanse ediyor, bir çok destekler veriyoruz vermeye devam ediyoruz.

“ENFLASYONDAKİ ARTIŞ GEÇİCİ”

Enflasyondaki artışın arz yönlü maliyet artışlarından kaynaklandığını ve geçici olduğunu düşünüyoruz. Arz güvenliği konusunda yeni politikalara çalışıyoruz.

“ENFLASYON SADECE DEVLETİN ÇÖZECEĞİ BİR SORUN DEĞİL”

Firmalar da fiyat politikalarında cesur adımlar atmalı. Enflasyonla mücadeleyi tek boyutlu olarak sadece devletin çözeceği bir sorun olarak görmüyoruz.

YÜZDE 7 BÜYÜME

Cari açık sorununu ve bunun neden olduğu sorunları kökten çözmek için tasarladığımız Türkiye ekonomi modeli ile bütçemiz tüm küresel olumsuzluklara rağmen istikrarlı ve güçlü biçimde büyümeye devam ediyor. Öncü göstergeler ışığında bu yıl ilk çeyrekte güçlü ve dengeli büyüme eğiliminin sürdüğünü rahatlıkla söyleyebiliriz. Yarın büyüme ilk çeyrek sonuçları açıklandığında inşallah hep beraber şahit olacağız. Öncü veriler ilk çeyrekte yıllık olarak 7 civarında bir şekilde gerçekleşeceğine işaret ediyor