Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Sakarya'nın Sapanca ilçesinde düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde konuştu.

Nebati, "Bu işler kuru sıkı sözcüklerle, biz çözeriz demekle olmuyor. Enflasyonu düşüreceğiz, enflasyonun büyük bir sorun olmadığını iddia eden mi var?" diye konuştu.

Bakan Nebati, mevcut konjonktürde artan küresel enflasyona karşı merkez bankalarının faiz oranlarında artışa gitmesinin, ekonomilerde durgunluğa ve gelir adaletsizliğine sebep olacağının aslında öngörülen durum olduğunu vurgulayarak, son dönemde uluslararası kuruluşların da bu konuda seslerini yükseltmeye başladığını, IMF Başkanı, ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz artırma politikalarının, dünyanın geri kalanı üzerinde resesyon etkisine neden olabileceğini belirterek, bu süreçte Fed'i son derece ihtiyatlı ve dikkatli olmaya çağırdığını kaydetti.

Nebati, "Dünya bir ikilemde. Söylemsel çatışmalar bir müddet sonra bütün dünyanın gündemine gelecek. Büyüme mi, enflasyon mu? Sorun sadece Türkiye’nin değil, dünyanın sorunu. Bu işler kuru sıkı sözcüklerle, biz çözeriz demekle olmuyor. Enflasyonu düşüreceğiz, enflasyonun büyük bir sorun olmadığını iddia eden mi var? Türkiye ekonomi modeli teorik altyapı oluştururken dünyadaki önde gelen insanlarla bir araya gelerek akademik formatı ortaya koyan bir anlayışla oluşturuldu" şeklinde konuştu.

2008 küresel finansal krizi, ardından Covid-19 salgını ve son olarak da Rusya-Ukrayna savaşıyla başlayan enerji krizi nedeniyle 21. yüzyılın tarihe belki de "krizler çağı" olarak geçeceğine işaret ederek Nebati, salgın gibi hızla yayılıp tüm insanlığı etkisi altına alan türden krizlerin beraberinde çeşitli yapısal dönüşümlere neden olduğunu söyledi.