Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin’in “müze olacak” açıklamasıyla gündeme gelen tarihi büyük sinagogu gezerek, “Musevi Cemaatiyle bizim hukukumuz zaten, bir kişinin bir ifadesiyle zedelenecek değil. Onlar bu ülkenin, bizim gibi birinci sınıf vatandaşıdır” dedi.

Bakan Müezzinoğlu, çeşitli programlara katılmak üzere gittiği Edirne’de Kaleiçi semtinde bulunan ve onarımı sürdürülen tarihi sinagogu gezerek, Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren’den bilgi aldı. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin’in sinagogun restore edilmesine ilişkin tepkiye neden olan açıklamasına değinen Müezzinoğlu, Vali’nin “sehven” açıklama yaptığını savunarak, Türkiye’deki Yahudi toplumu ve Hıristiyan toplumlar ile ilişkiler konusunda şunları söyledi:

“BİZİM GİBİ BİRİNCİ SINIF VATANDAŞLAR”

“Vali bey sehven bir açıklama yaptı. Onu düzeltti zaten, biz tabi Mescid-i Aksa’da yapılan yanlışı kınıyoruz. Bir medeniyet merkezine, ibadethaneye İsrail askerlerinin o şekilde girmesi ve ibadeti engelleyen, bir ibadethaneye postallarıyla giriyor olması insanlık dışı. Oradaki büyük yanlışlığı, karşılığında burada sanki bir karşılığıymış gibi bir duygu, düşünce ve ifade doğru değil. O nedenle bizim burada farklı medeniyetlerin eserlerini barındırıyor olmamız, zaten ülkemizin ve Edirne’mizin zenginliğidir.

Müezzinoğlu, Türkiye Yahudi toplumu ile olan ilişkinin bir ifadeyle zedelenmeyeceğini belirterek şöyle konuştu: “Bizim hukukumuz, bir kişinin bir ifadesiyle zedelenecek bir cemaat ilişkisi değil. Hükümetimizin, Başbakanımızın, Cumhurbaşkanımızın da zaten bu anlamda milletimizin de gerek Musevi cemaatine, gerek Hıristiyan cemaatine bakışımız son derece net. Onlar bu ülkenin bizim gibi birinci sınıf vatandaşıdır. Onların hak ve hukukları da bizimki kadar değerlidir. Biz Musevi cemaatinin talebi neyse onu değerlendiririz. Bir ibadethane ise, o dinin ve temsilcilerinin değerlendirmesine göre değerlendirilir. Burası ibadethane yapılmak üzere onarıldı. Cemaat varsa istiyorsa gereği yapılır.”

VALİ’NİN İSTİFASI İSTENDİ

Vali Şahin, Edirne’de yenileme çalışmaları devam eden sinagog hakkında 22 Kasım’da gazetecilere yaptığı açıklamada, “Mescid- i Aksa’nın içinde savaş rüzgarları estiren o eşkıya kılıklı insanlar Müslümanları katlederken, biz de onların sinagoglarını yapıyoruz. İçimde büyük bir kinle söylüyorum bunu. Biz de onların burada mezarlıklarının çevresini değiştiriyoruz, projelerini Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na gönderiyoruz. Bizim yaklaşımımız nerede onların yaklaşımı nerede” demişti.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyonu, Vali Şahin’in suç işlediğini belirterek, yaptığı kin ve düşmanlığa sevk edici konuşması nedeniyle istifa etmesi veya görevden alınması talep etmişti.

Vali hakkında herhangi bir işlem yapılmazken, Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi ve bir grup aydın, yayımladıkları ortak bildiriyle durumu protesto ederek kınadıklarını açıklamıştı. Bildiriye daha sonra, İstanbul eski belediye başkanı Ahmet İsvan, emekli büyükelçi Ünal Ünsal, CHP eski genel sekreteri Tarhan Erdem, emekli büyükelçi Temel İskit ve emekli büyükelçi Mustafa Akşin de imzalamıştı.