Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, Fatih Altaylı’ya yaptığı açıklamadaki satır arası olarak verdiği bir oran gerçek vaka sayısını ortaya çıkarttı.

Koca’nın  satır arasında verdiği orana göre Türkiye’de toplam vaka sayısının 1,2 milyonun üzerinde olduğu hesaplanıyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın koronavirüs ölüm oranına dair yaptığı açıklama, açıklanmayan toplam vaka sayısına dair önemli bir ipucu verdi.

Koca’nın açıklamasına göre Türkiye’de toplam koronavirüs vaka sayısı 1 milyon 200 binin üzerinde.

Sağlık Bakanı Koca’nın bugün yaptığı açıklamadaki bir satır arası ayrıntı ise salgının boyutuna dair dikkat çeken bir bilgi verdi.

Koca, HaberTürk yazarı Fatih Altaylı’ya yaptığı açıklamada 29 Temmuz’daki tablo değişikliğine kadar, “Asemptom hastaları da sayıyorduk” dedi.

Koca, sözlerinin devamında ise, sayıların gizlenmesine dair eleştirilere “Oranlar belli. Bu tür açıklama aslında benim Bakanlığımın da aleyhine. Çünkü hasta sayısına oranla ağır hasta ve vefat çok fazla görünüyor ve sanki biz tedavide başarısızmışız gibi bir sonuç çıkıyor. Oysa böyle bir şey yok” yanıtı verdi.

BirGün’den  Uğur Koç’un haberine göre, Bakan, tam bu noktada, “Bakın vefat sayımız yüzde 1’in altında aslında” açıklaması yaptı.

Türkiye’de güncel koronavirüs tablosuna göre salgın nedeniyle 12 bin 335 can kaybı mevcut.

Açıklanan hasta sayısına göre ölüm oranı yüzde 2,76.

Bakan Koca’nın açıklamasına göre, bu oranın yüzde 1’in altında olması için en az 1 milyon 235 bin vaka bulunması gerekiyor.

DÜNYA SIRALAMASINDA TÜRKİYE

Türkiye, şimdiye kadar açıkladığı 446 bin 822 ‘hasta’ ile dünya geneli koronavirüs vaka sıralamasında 25. sırada bulunuyor.

Ancak Bakan Koca’nın açıklamasından çıkan sonucun işaret ettiği gibi gerçek vaka sayısı 1,2 milyonun üzerinde ise Türkiye şu anda dünyada en çok vaka görülen 11. ülke oluyor.

TTB: GÜNLÜK VAKA SAYISI EN AZ 47 BİN

Türk Tabipleri Birliği’nin vaka sayılarına dair geçen günlerde yaptığı açıklama da tabloya ilişkin önemli bir veri sunuyor.

TTB’nin aile hekimleri arasında Kasım ayında yaptığı anketin sonuçlarına göre koronavirüs vaka sayılarında yüzde 300’lük bir artış yaşandı. Sadece aile hekimlerinin verilerinde Türkiye genelinde günlük yeni vaka sayısı 47 bin 629’a, İstanbul’daki günlük vaka sayısı ise 12 bin 631’e ulaştı.

TTB, anket sonuçlarına göre Türkiye genelinde evde takip edilen 500 bin koronavirüs hastası bulunduğunu ve 1,5 milyon kişinin karantinada olduğu tahminini dile getirdi.

ÖLÜM SAYILARI TARTIŞMASI

Ne var ki konu sadece vaka sayısı tartışmasıyla sınırlı değil. Çünkü Türkiye’de koronavirüs kaynaklı ölümlerin de açıklanan sayılardan yüksek olduğuna dair kuvvetli işaretler mevcut.

Son olarak bugün konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, sadece dün İstanbul’da ‘bulaşıcı hastalık’ tanımlı 186 vefatın yaşandığını açıkladı. Sağlık Bakanlığı ise dün tüm Türkiye’de koronavirüs kaynaklı 139 kişinin yaşamını yitirdiğini açıklamıştı.

İmamoğlu, 14 Kasım’da yaptığı açıklamada da İstanbul’da ‘bulaşıcı hastalık’ tanımlı 164 vefatın gerçekleştiğini bildirmiş, tedbirler için geç kalındığını söyleyerek Bakan Koca’ya çağrı yapmıştı.

Aynı gün Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye geneline dair açıkladığı vefat sayısı ise 92’ydi.

İmamoğlu, 20 Kasım’da yaptığı açıklamada ise Mart ayından itibaren İstanbul’da 10 bin 681 kişinin ‘bulaşıcı hastalık’ tanımlamasıyla yaşamını yitirdiğini söyledi.

Aynı gün Sağlık Bakanlığı’nın verisine göre ise 11 bin 943 kişi Covid-19’dan yaşamını yitirmişti.

Sadece İstanbul özelinde tablo bu, ancak Türkiye genelinde diğer illerde de durum farklılık göstermiyor. 2020 yılında ‘bulaşıcı hastalık’ tanımlı can kayıplarında patlama yaşanıyor. Uzmanlar, bu durumun koronavirüs salgınından kaynaklandığını belirtiyor.