Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Amasra'daki maden faciası hakkında Meclis'i bilgilendiriyor. Dönmez, "Ağustostaki denetimde bir sorun görülmemiştir" dedi.
Dönmez'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Bartın, Sakarya, Karabük, Bolu, Düzce, Kastamonu ve Ankara'dan 116 kişilik AFAD ekibi bölgeye sevk edilmiştir. Madencilerimizden 58'i sağ olarak tahliye edildi, 41'i ise maalesef hayatını kaybetti. 6 madencimiz İstanbul'a ambulans uçakla sevk edildi. Bugün itibarıyla sadece 6 madencimizin tedavisi İstanbul'da devam ediyor. Bartın'dakiler tahliye oldu. Yangının hava ile irtibatını keserek söndürülmesi için 2 yerden baraj yapılmıştır. TTK'nın 2 yılda 667 milyon liralık gelirin yüzde 33'ü güvenliğe ayrılmıştır.
İlgili yönetmeliğe göre her 250 çalışana bir iş sağlığı ve güvenliği uzmanı görevlendirilirken, Amasra'da 37 madencimize bir iş sağlığı ve güvenliği uzmanı düşmektedir.

"MADENLER EN AZ YILDA 4 KEZ DENETİMDEN GEÇİRİLMEKTEDİR"

Türkiye'de tüm madenleri denetlemek ile görevli olan yılda ortalama 8 bin denetim gerçekleştiren maden ve petrol denetim ekibi tarafından madenler en az yılda 4 kez denetimden geçirilmektedir. Denetlemelerde aykırı bir husus tespit edilmemiştir. Eylül ayı içinde TTK İş Güvenliği ve Sağlığı ekibi tarafından denetim yapılmıştır. Kazanın ardından başlatılan adli ve idari soruşturmalara gelince, Bartın Başsavcılığı tarafından 6 savcı görevlendirilmiştir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca ayrıca soruşturma başlatıldı.

Kazanın yaşandığı ilk dakikalarda Sayıştay raporları gündeme getirildi. Olaya açıklık getirmek istiyorum:
2017 ve 2019 Sayıştay raporlarında yer alan uyarıların dikkate alınmadığı iddiası ortaya atılmıştır. Soma ve Ermenek kazalarından sonra TTK'da iyileştirmeler yapılmadığı iddiaları ortaya atıldı. Yeraltında metan, oksijen, hidrojensilfür ölçen sensörlerin bulunması zorunlu hale getirilmiştir.

Yeraltında metan, oksijen, hidrojensilfür ölçen sensörlerin bulunması zorunlu hale getirilmiştir.
Çalışılan ortamda yüksek metan gazı tespit edildi ifadesi tamamen yanlıştır. Kömürün içindeki metan ile ocağın içindeki metan miktarı birbirinden farklıdır.

Hiç endişeniz olmasın. En ufak ihlal varsa ortaya çıkarılıp gereği yapılacaktır. Kusurlu ya da kusursuz demedim. İlk tespitleri sizlerle paylaşıyorum."