Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, HDP'nin kapatma davasının seçim sonrasına bırakılması talebinin Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından reddedilmesini değerlendirdi.

Bakan Bozdağ, "Mahkeme isabetli bir karar vermiştir. Mahkemenin kararı kendi gündemiyle alakalı bir karardır. Doğru bir karardır" dedi.

"YSK EN GÜVENİLİR KURUMDUR"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "YSK’ya güvenmiyorum" açıklamasına da yanıt veren Bakan Bozdağ, "Yüksek Seçim Kurulu, Türkiye'nin güven noktasında en güvenilir kurumlarının başında gelir. Türk Seçim Kanununa göre seçimlerde hile ve hurda yapılması imkansızdır. Kim bunu söylüyorsa, şimdiden seçim yenilgisine bahane uydurmak için alt yapı oluşturuyordur. Seçimleri siyasi partiler yapar, YSK organize eder. Kılıçdaroğlu YSK’nın yapısının nasıl olduğundan da haberdar değil" diye konuştu.

CHP VE İYİP'İN BAŞÖRTÜSÜ TEKLİFİ: SAMİMİLERSE GENEL KURUL'DA DESTEKLESİNLER

Bakan Bozdağ, CHP ve İYİ Parti'nin başörtüsü ile ilgili önerisini ise şöyle değerlendirdi:

"Onların önerisi çok farklı bir öneri. Dünyanın hiçbir anayasasında sınırsız bir kıyafet hürriyeti yoktur. Böyle bir hürriyet din ve vicdan hürriyetiyle irtibatlı olarak düzenlenemez. Muhalefet ‘ret’ bahanesi için önerge getirdi. Samimilerse, TBMM Genel Kurulu'nda desteklesinler."

AYM'NİN HDP KARARI

AYM’nin HDP kararının ‘isabetli bir karardır’ diyen Bozdağ şunları söyledi:

“Şimdi HDP karar Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karar oy birliğiyle. Bence de doğru bir karar. Çünkü Anayasa Mahkemesi gündemini kendi belirler. Başkan belirler. Gündemine hakimdir. Hangi davanın ne zaman görüleceğine mahkeme kendi karar verir. Talep üzerine. Bunu da değerlendirebilir ama öncelik sonralık sırasını mahkeme tayin eder. Bu mahkemenin yasal bir hakkıdır. Bu hak herhangi bir talebe bağlı bir hak değildir. Doğrudan mahkemenin kendisine ait, daha doğrusu mahkeme başkanının görevleri arasında olan bir husustur. O yüzden karar isabetli bir karardır. Bu kararın ne zaman çıkacağı anlamında bir fikir vermez. Mahkeme onu gündemine almasıyla ilgili bir husustur. AK Parti biliyorsunuz 14 Mart 2008’de kapatma davası açıldı. 31 Temmuz 2008’de bittiği. Şimdi başka partilerde üç yıl, dört yıl, beş yıl süren oldu. Bu tamamıyla mahkemenin takdirinde olan bir konudur. Talebe bağlı bir konu değildir. O yüzden mahkemenin kararının oy birliğiyle olması da gayet doğaldır.”