Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye’nin İslamabad Büyükelçiliğinde, Pakistan ziyaretine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Afganistan'daki Kabil havalimanının işletilmesine yönelik konuşan Akar, "Önümüzdeki günlerde bu konu şekillenecek. Bizim herhangi bir şekilde Mehmetçiği tehlikeye atmak gibi durumumuz söz konusu olamaz" dedi.

Pakistan'da Cumhurbaşkanı Arif Alvi, Başbakan İmran Han, Savunma Bakanı Pervez Hattak, Savunma Üretimi Bakanı Zübeyde Celal ve Orgeneral Kamer Cavit Bacva ile görüştüğünü belirten Akar, ilgi gösterildiğini belirterek teşekkür etti.

İki ülke arasında savunma sanayi, askeri eğitim ve işbirliği konularında ilişkilerin geliştirilmesi kararı aldıklarını söyleyen Akar, “Pakistan MİLGEM Projesi’nin ilk gemisi BABÜR’ü pazar günü İstanbul’da düzenlenecek törenle denize indireceğiz. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın, Sayın Pakistan Cumhurbaşkanı Alvi'ye gönderdiği resmi davet mektubunu da görüşmeler sırasında kendisine sunma fırsatı bulduk” diye konuştu.

'HAVALİMANI İŞLETME TALEBİ AFGANİSTAN'IN YARARI İÇİN'

Pakistan'da Afganistan meselesinin de konuşulduğunu ekleyen Akar, Kabil'deki havalimanının işletilmesi hakkında değerlendirme yaptı.

"Biz de Türkiye olarak Afgan kardeşlerimize, Afganistan’ın tamamına faydası olması bakımından önemli gördüğümüz ve 6 yıldır yaptığımız gibi Afganistan’daki Hamid Karzai Uluslararası Havaalanının işletilmesine gerekli şartların oluşması durumunda talip olduğumuzu belirttik. Bu konuda çeşitli görüşmelerimiz, temaslarımız var" diyen Akar, Türkiye'nin Kabil’deki havalimanının işletilmesi yönündeki asıl maksadının, 'Afganistan'ın izole bir devlet haline dönüşmesine engel olmak' diyerek açıkladı.

Akar, şöyle devam etti:

"Kabil'deki havaalanının kapatılması durumunda ülkedeki diplomatik misyonların tamamının çekileceğine yönelik açıklamalar var. Böyle bir şeyin Afgan kardeşlerimiz için arzu edilen bir durum olmadığını hepimiz biliyoruz. Bu nedenle biz havaalanının açık kalmasının faydalı olacağına yönelik görüşlerimizi paylaşmaya devam ediyoruz. Önümüzdeki günlerde bu konu şekillenecek. Bizim herhangi bir şekilde Mehmetçiği tehlikeye atmak gibi durumumuz söz konusu olamaz. Bu temaslarımız bu bakımdan son derece önemli. Bunu ilgili bakanlık, kurumlarımızla koordineli bir şekilde sürdürüyoruz."

İRAN SINIRI

Türkiye-İran sınırından birçok Afgan mültecinin giriş yaptığına yönelik soru karşısında Akar "Sınırlarımızla ilgili sadece bugün değil daha önceden de çoğunlukla gerçeği yansıtmayan bazı iddialar gündeme getirilmiştir" diye cevap verdi. Tedbirlerin alındığını ve şeffaf açıklamalar yapıldığını söyleyen Hulusi Akar şöyle konuştu:

"İlgili arkadaşlarımız büyük bir fedakarlık ve kahramanlıkla tüm hudutlarımızın olduğu gibi İran hududunun da korunması konusunda elinden gelen her türlü gayreti gösterdi, gösteriyor. Maalesef bu konu ile ilgili gerçekleri yansıtmayan, İran sınırı ile alakası olmayan veya ilgisiz bazı görüntüler paylaşılarak kamuoyunda farklı bir algı oluşturulmak isteniyor. Oradaki birliklerimiz, Mehmetçik sınırlara hakimdir, bu konuda yapılması gereken ne varsa yaptı, ilave tedbirlerle yapmaya devam ediyor. Mehmetçik bu çalışmalarında yalnız da değildir. Ayrıca hudut güvenliğinin tek bir hat olarak değerlendirilmemesi gerekiyor. Alınan tedbirler sınır hattından başlıyor, arkasındaki bölgeleri, oluşturulan kontrol noktaları ile şehir merkezlerini de kapsıyor. Bu kapsamda başta İçişleri Bakanlığı olmak üzere ilgili diğer tüm bakanlık, kurum ve kuruluşlarla yakın iş birliği içinde faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Yerinde ve zamanında her türlü tedbir alındı, alınmaya devam ediliyor."

'FETÖ' VURGUSU

Bakan Akar, Türkiye ve Pakistan arasında kardeşlik olduğunu ifade ederek, Türkiye’nin Keşmir konusundaki desteğinin sürdüğünü belirtti.

Pakistan'ın 14 Ağustos’taki Bağımsızlık Günü’nü de kutlayan Akar, "Görüşmelerimizde FETÖ ile mücadele konusu da gündeme geldi. Pakistan ile başta FETÖ olmak üzere tüm terör örgütleriyle mücadelemizin süreceğini, bu konuda dostumuz, kardeşimiz Pakistan’ın da gerekli tedbirleri almaya devam edeceğine yönelik inancımızı dile getirdik" açıklamasında bulundu.