MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, HDP’nin kapatılması için yaptığı çağrılar karşılık bulduktan sonra bu kez dokunulmazlıkların kaldırılmasını gündeme getirdi. Meclis Başkanı ve ilgili komisyona çağrı yapan Bahçeli’nin açıklamalarına AK Parti’den “Meclis takvimi uygun değil ama gündemde kalması olumlu” yanıtı geldi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin son grup toplantısında TBMM Karma Komisyon’da bekletilen fezlekelerin bir an evvel görüşülerek Genel Kurul’a getirilmesini istedi.

27’inci Yasam Döneminde Karma Komisyon’a ulaşan tezkerelerin sayısının şu anda 1429, dosya sayısının da 1354 olduğunu belirten Bahçeli, bunların binden fazlasının HDP’li milletvekillerine ait olduğunu söyledi ve “TBMM Başkanı’nı göreve davet ediyorum. Karma Komisyonu üstlendiği tarihi sorumluluğu ifa etmeye çağırıyorum” dedi.

MHP: MECLİS YAZ TATİLİNE GİRMEDEN ÖNCE ADIM ATILMALI

Nergis Demirkaya'nın Gazete Duvar'da yer alan haberine göre, MHP yöneticileri bu çağrının günlük politik bir çıkış olmadığına vurgu yaparken, “Bu çağrıyı ilk kez yapmıyoruz. Bunun tavsaması kabul edilemez. Karma Komisyon ile de görüşmeler yaptık. Bu süreçte de söz konusu temaslara devam edeceğiz, çağrımızı sürdüreceğiz. Olmadı açıklamalar, Genel Kurul konuşmaları ile bunu gündemde tutacağız” değerlendirmesinde bulundu.

MHP kaynakları Meclis’in yaklaşık 10 gün sonra yaz tatiline gireceğinin hatırlatılması üzerine de “Sürecin işlemesi Meclis’in açılacağı ekim ayına kalabilir ama Meclis yaz tatiline girmeden önce bu konuda mutlaka bir adım atılmalı. Bir kapı açılmalı” görüşünü dile getirdi.

MECLİS GÜNDEMİNDE 4 YASA VAR, DOKUNULMAZLIK İÇİN VAKİT YOK

AK Parti kaynaklarına göre ise Meclis’in tatile girmeden önceki çalışma takvimi bu konuyu almaya müsait değil.

Bayrama kadar çalıştıktan sonra tatile girmesi hedeflenen Meclis’te 4. Yargı Reformu, Hayvanları Koruma Kanunu, Turizm Teşvik Kanunu ve önümüzdeki günlerde Meclis’e sunulacak ekonomi torba teklifinin görüşüleceğini söyleyen AK Partili kaynaklar, “Dokunulmazlık için vakit yok” değerlendirmesinde bulundu.

'ÇAĞRI ÖNEMLİ, YASALAR ÇIKTIKTAN SONRA GÜNDEME GELEBİLİR'

Dokunulmazlıkların kaldırılmasının gündeme getirilmesinin olumlu ve önemli bir konu olduğunu belirten bir parti yöneticisi, “Terörün ve onun siyasi uzantılarının meşrulaştırılmasına ilişkin yaklaşımları ortadan kaldırması açısından bu çağrı önemlidir. Ancak parlamentonun gündemi şu an çok yoğun. Gelecek dönem gündeme alınabilir” dedi.

Dokunulmazlıkların gündeme alınmasının yaratacağı sıkıntıya dikkat çeken parti yöneticisi parlamentonun gündemindeki 4 yasa teklifine dikkat çekerek, bu süreçte getirilecek bir dokunulmazlık tartışmasının mevcut düzenlemeleri uzlaşma arayışı ile çıkarma çabasına da zarar vereceğini belirtti. Konunun belki gündemdeki yasalar kanunlaştıktan sonra ele alınabileceği ifade edildi.

HDP: BAHÇELİ’NİN GÜNDEMİNDE YOKSULLUK, AÇLIK YOK, SADECE HDP VAR

HDP’li yöneticiler de MHP lideri Devlet Bahçeli’nin “dokunulmazlıklar kaldırılsın” çağrısına tepki gösterdi.

Bir parti yöneticisi, “Bahçeli her zaman yaptığını yapıyor. Gündeminde ülkenin yoksulluğu mu var, açlığı mı var! Gündeminde kadınların öldürülmesi mi var! Gündemi sadece HDP ve Kürtler” dedi.