Ankara'da, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "eyalet sistemi" çıkışının partisinin seçmeninin referandum kararını hangi yönde etkiledi. 

BBC Türkç'den Fundanur Öztürk bu sorunun yanıtını öğrenmek için Ankara Gölbaşı'ndaki MHP'li vatandaşlarla konuştu. 

Gölbaşı, Ankara'da MHP seçmeninin en yoğun olduğu ilçeler arasında. Küçük bir merkezi olan ilçede MHP'li seçmenin vakit geçirdiği kahveyi bulmakta zorlanmıyorum.

"Karadeniz Kıraathanesi"nin, isminden de anlaşılacağı üzere Artvin ve Gümüşhane dolaylarından Gölbaşı'na göç eden vatandaşların uğrak yeri olduğunu öğreniyorum.

Öteden beri MHP seçmeni olduğu söyleyen kahve sahibi Osman Aksakal, ikimize de iki çay söyleyip anlatmaya başlıyor:

"Devlet Bey'in Türkiye'nin bekası için yapmayacağı iş yoktur. Devlet Bey dün bütün ülkücülere mesajını verdi, 'Hayır' diyerek gerekeni yapın dedi. O böyle diyorsa bir bildiği vardır. Kendisinin de söylediği gibi Türkiye'nin birliğini bozacak bir şeye ülkücüler oy vermez."

Bahçeli, Perşembe akşamı katıldığı bir canlı yayında, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Şükrü Karatepe'nin yazdığı bir yazıda, yeni anayasanın kabul edilmesi halinde eyalet sistemine geçilebileceği yönündeki değerlendirmesi üzerine "Cumhurbaşkanı da buna ses çıkartmıyor, kabulleniyor ise, o zaman 2 gün içerisinde eyalet sistemine karşı olan, üniter yapıda düşüncesi olan ülkücülerin (referendum) kararı ne olabilir?" demişti.

"MHP TANABI ZATEN 'HAYIR' VERECEKTİ" 

Aksakal da düne kadar referandumda "Evet" oyu vermeyi düşündüğünü, ama Bahçeli'nin dünkü açıklamasından sonra oyunun "Hayır" olduğunu söylüyor:

"Zaten MHP tabanın büyük bir kesim 'Hayır' verecekti. Şimdi Devlet Bahçeli'nin böyle konuşması benim gibi diğerlerinin oyunu da etkiledi. Bu kahvede de vatandaşlarımız genellikle 'Hayır' oyu vereceğini söylüyor.

"Ben böyle bir açıklama yapacağını son ana kadar beklemiştim, hiç şaşırmadım. Devlet Bey zaten başta da ülkenin beka sorununu çözmek için bu değişikliğe destek vermişti. Dünkü açıklamasından bu yana beş arkadaşımla temas edebildim, onlar da benim gibi sözlerini bir mesaj olarak algılamış ve oylarını değiştirmiş."

"BAHÇELİ BİZE 'HAYIR' MESAJI VERDİ" 

Kahvede masaları gezmeye devam ediyorum. 1955 yılından bu yana MHP'li olduğunu söyleyen Tarık Yılmaz da Bahçeli'nin anayasa değişikliğine verdiği destek yüzünden derin üzüntü duyduğunu anlatıyor.

"Bu adamın başkanlıkla ilgili ilk konuşmaları ve son konuşmaları birbirine tamamen zıt. Rahmetli Başbuğ sağ olsa bu işe 'Evet' demesi mümkün değil. İşin gerçeği ben çok kırıldım. 1980'lerde biz kurşunlara hedef olduk bu parti için ama bütün emeklerime acıyorum artık.

"Dünkü (Perşembe) açıklamalarından sonra inşallah artık yola gelmiştir. Rahmetli mareşal (Atatürk) Osmanlı'dan kaçıp idamı göze alarak Anadolu'ya geçip harbe girmiş adam. Neden kurduğu Cumhuriyete ve demokrasiye zarar verelim? Tabii ki hayır diyorum."

Karadeniz Kıraathanesi'ndeki MHP seçmeni, liderleri Bahçeli'nin çıkışından oldukça etkilenmiş görünüyor. Öyle ki, röportajlarım esnasında bize yakın başka masalarda bile aynı konunun hakim olduğunu işitiyorum.

Söyleşinin tamamı