Geçtiğimiz günlerde bir gazeteye röportaj veren MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Uygur Türkleri’nin oruç tutmasına ve ibadet etmesine izin verilmediğine dair haberlerin ardından Çin’i hedef almak isteyen ancak 'hedef şaşırarak' Koreli turistlere saldıran ülkücüleri savunmak adına yaptığı açıklamalar, Güney Kore basınında geniş yer aldı.

"IRKÇI SÖYLEM"

Bahçeli'nin, "Bunlar genç çocuklar. Birisi sürükler, bunlar da arkasından gidebilir. Hem Koreli ile Çinliyi ayırt edecek özellik nedir? Çekik göz... Baktı ki ikisi de çekik göz... Fark eder mi efendim?" diyerek saldırıları meşrulaştırması, Kore basını tarafından ırkçılık olarak nitelendirildi.

"Yapılan saldırıları kınaması beklenen liderin ırkçı söylemlerde bulunması şaşırttı," ifadelerinin kullanıldığı haberlerde, Bahçeli'nin bu açıklamalarına Türkiye'de de  birçok kişinin tepki gösterdiğine dikkat çekildi.

NE OLMUŞTU?

Ülkü Ocakları İstanbul İl Başkanlığı Sultanahmet’te düzenlediği protestoya katılanlar arasında yer alan bir grup,  Çinli zannettikleri Koreli turist grubuna saldırmıştı. Saldırıyla ilgili bir soruya, "Bunlar genç çocuklar. Birisi sürükler, bunlar da arkasından gidebilir. Hem Koreli ile Çinliyi ayırt edecek özellik nedir? Çekik göz... Baktı ki ikisi de çekik göz... Fark eder mi efendim?" diye yanıt vermişti.