Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye kararını değerlendiren MHP Genel Balkanı Devlet Bahçeli “Karar, ibret ve esef verici olmasının ötesinde, hukuken yok hükmündedir. Müzakerelerin askıya alınmasıyla ilgili raporun onaylanması tam anlamıyla temelsiz, mesnetsiz, düşmanca bir yaklaşımdır” ifadelerini kullandı.

Açıklamasında, "Türkiye AB’ye muhtaç değil, ip inceldiği yerden kopsun" diyen Bahçeli Hollanda’ya da tepki gösterdi.

Bahçeli “Hükümete engel çıkarması zorbalık” şeklinde konuştu.

Bahçeli'nin konuşmasının bir bölümü şöyle: 

“İP İNCELDİĞİ YERDEN KOPACAKSA KOPSUN”

Kaldı ki, Hollanda'nın 15 Temmuz'la ilgili karartma politikası, Türkiye'yi temsilen bu ülkedeki Türklerle buluşacak hükümet üyelerine engel çıkarması bir nevi zorbalık, açıkça demokrasi ve özgürlük inkarıdır. Türkiye'nin Avrupa'dan öğreneceği bir şey olmadığı açıktır. Sistematik bir şekilde, belirli aralıklarla ülkemize Avrupa tarafından aba altından sopa gösterilmesi, küçümseme ve aşağılama teşebbüsünde bulunulması hiçbir değer ve insani mirasa sığmayacaktır. Türk milleti böylesi bir çirkin muamelenin muhatabı olmadığı gibi buna izin de vermeyecektir. AB'ye katılım müzakerelerinin durdurulması bağlamında ülkemizin tehdit edilmesi, şantaj altında tutulması asla iyi niyetli sayılamayacaktır.

İp inceldiği yerden kopacaksa kopmalıdır. Türkiye hiç kimseye, hele AB'ye mahkum, mecbur ve muhtaç değildir. Hiçbir uluslararası yapı, oluşum, teşekkül, birlik veya kuruluş milletimize istikamet çizemeyecek, ayar veremeyecek, hizaya getirmeye cüret edemeyecektir. Türk milleti güçlüdür, egemendir, varlığına ve beraberlik hukukuna muhakkak surette sahip çıkacaktır. Milliyetçi Hareket Partisi AB'nin naz ve kaprislerine, haksız itham ve iftiralarına karşı devlet ve milletiyle yan yana, iç içedir.