Cumhur İttifakı seçim mevzuatı çalışıyor. AK Parti’nin çalışmaları henüz sonuçlanmadı ama MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli önerilerini sıraladı.

Dar ve daraltılmış bölge seçim sistemlerine karşı olduğunu kayıtlara geçiren Bahçeli seçim barajı için de “Makul düzeye indirilmeli ve siyasi partilerin ittifak kurması halinde de uygulanmalıdır” dedi.

Bahçeli’nin bu önerisi muhalefet cephesinde, "düşen oyları nedeniyle kendini kurtarmak" ve "yeni partilerin ittifaklara girişini anlamsız hale getirip Meclis’te temsil edilmesinin önüne geçmek" şeklinde yorumlandı.

Ancak bir başka değerlendirme daha var. “Bahçeli aslında bu öneri ile AK Parti’nin Cumhur İttifakı’nın genişletme çabasını sabote ediyor” deniliyor.

AK Parti ve MHP arasında seçim sistemi değişikliği konusunda ciddi bir görüş ayrılığı olduğuna dikkat çeken kaynaklar, “Erdoğan hem Cumhurbaşkanlığını kazanmak hem de Meclis çoğunluğunu elde etmek için ittifakı genişletmeye çalışıyor. Bahçeli ise her ne kadar 'Cumhur İttifakı'nın zeminini genişletmek amacıyla yapılan temas ve ziyaretlerden rahatsız olmamız söz konusu değildir, desteğimiz tamdır' dese de MHP dışında bir arayışa sıcak bakmıyor" diyor.

Buna göre “Baraj yüzde 7’ye düşsün, bu baraj ittifak içindeki partilere de uygulansın” demek BBP, Saadet Partisi ya da başka partilerin Cumhur İttifakı’na girişini anlamsızlaştıracak, dolayısıyla katılım ihtimalini zayıflatacak. Muhalefete göre MHP bu anlamda diğer partilerin Cumhur İttifakı’na girmesinin önünü kesiyor...

HAYALLER YÜZDE 50, GERÇEKLER YÜZDE 20: DEĞİŞİM SÖZDE KALDI

31 Mart seçimlerinin ardından AK Parti yönetimi ve teşkilatlarında değişim çağrıları gündeme gelmiş, parti yönetimi de bunun için kongre sürecini işaret etmişti. Değişim çağrısı yapanlar teşkilatlara yüzde 50 oranında neşter vurulması gerektiğini belirtiyor.

Ayrıca, “AK Parti’de siyaset yapmak isteyenlerin, hiçbir ilişki ve referans olmadan hedeflerine en az yüzde 50 oranında ulaşabileceği bir sistemin kurulması gerek” diyerek yeni kadroların önünün açılması gerektiğine vurgu yapıyordu.

Ocak ayı itibariyle AK Parti 7. Olağan Kongre sürecinde 42 il kongresi tamamlandı. Tabloya baktığımızda 42 ilde sadece Muş, Bingöl, Elazığ, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Afyon ve Kahramanmaraş’ın bulunduğu 8 kentte başkan değişti. Bu il başkanı açısından değişimin sadece yüzde 20’lerde kaldığını gösteriyor. Diğer illerdeki kongrelerde de tablonun farklı olması beklenmiyor. İl kongrelerindeki bu tablo mart ayında gerçekleşmesi planlanan büyük kongre ile parti yönetimindeki değişim umudunu da aşağıya çekmiş durumda.

KAPATMA DAVASINDA AMAÇ: HDP’NİN SEÇİME PARASIZ GİRMESİ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “HDP kapatılsın” çağrısında topu Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına attı, eğer bir gelişme olmazsa parti olarak başvuru yapacaklarını duyurdu. AK Parti’nin “AB süreci hesaplarını ve kendi Kürt seçmenini de olumsuz etkileyebileceği” gerekçeleriyle bu çağrıya sıcak bakmadığı biliniyor. Muhalefet temsilcileri de bir kapatma olasılığını zayıf bulurken HDP kaynakları böyle bir gelişmenin sürpriz olmayacağı görüşünde.

HDP’ye göre burada amaç kapatmadan çok Hazine yardımının kesilmesi. HDP’li bir kaynak, “HDP 2020 yılı Hazine yardımını aldı. Ancak seçime gidilirken bir de yasa gereği seçim yardımı alınacak. 2022’de seçim olursa HDP’nin seçime parasız girmesini istiyorlar. Hazine yardımının kesilmesi isteğinde amaç bu” dedi.

DEVA YENİDEN SAHAYA İNİYOR

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) 43 il kongresini tamamladıktan sonra geçtiğimiz aralık ayının sonunda seçime girme yeterliliği kazanmak için zorunlu olan 1. Olağan Büyük Kongresini de gerçekleştirdi.

“Sahadan çekilmeyeceğiz” diyen parti yöneticileri şubat ayı başı ile birlikte yeniden il gezilerine başlayacak. DEVA Genel Başkanı Ali Babacan’ın yanı sıra parti yöneticileri hem kalan 39 il kongresini gerçekleştirecek hem de İstanbul ve Ankara’daki büyük ilçe kongrelerine katılacak. Yaza kadar sahada olmaya devam edeceklerini, yazın ayrı bir program çıkacağını anlatan bir parti yöneticisi, “Sadece Babacan değil tüm ekip sahada olacak. Bu iş sosyal medya ile olmaz. Hem teşkilatları güçlendirmek hem de vatandaşa dokunmak gerek” dedi.

Kaynak: Duvar Arkası