Yapılan açıklamaya kentte buluna siyasi partiler ve STK temsilcileri katıldı. Basın açıklamasını Demokrasi Platformu Sözcüsü Emrah Altun okudu.

‘HALKIN EVLERİ KAMULAŞTILMAYA ÇALIŞILIYOR'

Mahsum Kara'nın Gazete Duvar'da yer alan haberine göre Kent insanının müteahhitlerin yap-sat uygulamasıyla karşı karşıya kaldığını ifade eden Altun şunları dile getirdi: “Çarpık ve sağlıksız bir biçimde gerçekleştirilen bu yapılar, bugün hükümet tarafından 'yıkıma tabii tutulacak alan' olarak ilan ediliyor. Ancak ekonomik koşulları yerinde olmayan halk yeniden zorunlu göçe zorlanıyor. Yapı değerleri günümüzde milyon değerlere ulaşmış, halkın alım gücü düşmüştür. Böyle bir ortamda ucuz ve düşük kamulaştırma bedelleriyle halkın evleri kamulaştırılmaya çalışılıyor. Bağlar’da kentsel dönüşüm başladı denildi. Basınla beraber ilk kepçe vuruldu denildi. Cumhurbaşkanı kararnamesi çıktığından beri doğru şekilde hareket edilmedi. Halkla görüşülmedi. Yerinde dönüşüm uygulansın sesleri duyulmadı. 500 bin nüfusu aşmış Bağlar’da yalnızca Kaynartepe’deki 20 sokak kamulaştırılarak kentsel dönüşüm alanı ilan edildi. Burada bin 354 yapı var, bunlardan sadece 100 aile ile anlaşma sağlandı. Peki neden kimse anlaşmıyor? Çünkü verilen fiyatlar yeni bir alana geçişe uygun değil. Bu miktarlar halkı mağdur ediyor ve aynı zaman yapılmak istenilen sistem bizim kültürümüze uygun değil. Çünkü biz mahalle kültürüyle yaşamayı esas alan bir topluluğuz ama bizlere dünyanın hiçbir yerinde olmayan site ve yalnızlaşma, birbirinden uzaklaşma kültürüyle yeniden inşayı dayatıyorlar. Bu kabul edilemez. Başta Kaynartepe, Muradiye, Fatih mahallesinde yüzlerce ev metruk ve yıkıma yüz tutmuş olmasına rağmen belediye tarafından bu yapıların yıkımı gerçekleşmemekte. Bundan ötürü geceleri bu yapıların fuhuş, uyuşturucu, silah ticareti, hırsızlık alanı olarak kullanılmasından mahalle sakinleri sokağa çıkamamaktadır.”

 ‘METRUK BİNALAR NEDEN YIKILMADI?’

Metruk yapıların yıkılmadığına vurgu yapan Altun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Belediyenin iş yükünde bulunan bu metruk yapılar neden yıkılmamaktadır? Bu yapıların güvenlik sorunu olduğu ortadayken neden müdahale edilmemektedir? Kentsel dönüşüm alanında bulunan bu yapılar zaten kamulaştırılmadı mı? Kamuya geçen bu yapıların yıkımını gerçekleştirecek iş makineleri mi yok? Yoksa ihaleye vererek yıkımını sağlatacak ödenek mi yok? Valilik makamı kayyım olarak Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na İçişleri Bakanı tarafından atanmıştır. Her iki önemli kurumun beraber bunu yapacak gücü yok mu? Eğer yoksa Bağlar Belediyesi’nin de mi yok? Bağlar Kaynartepe, Muradiye, Fatih, Körhat, Yunus Emre, 5 Nisan, Alipınar ve Yeniköy mahallesi sakinleri kentsel dönüşüm ile alakalı tedirginlik içerisinde. Bu hususta yetkilileri derhal vatandaşın yanında olması yönünde göreve davet ediyoruz. Bir an önce bataklığa çevrilen ve halkın 'artık yeter' deyip göç etmek zorunda kaldığı bu alanlarda çalışmalar yapılıp halkın sokağa çıkabileceği, yaşayabileceği alanlar haline dönüştürülmesi sağlanmalıdır. Eğer bu sağlanamıyorsa nedeni nedir, kamuoyunu bilgilendirsinler. Kentsel dönüşüm yapılmalıdır, bu bir gerçekliktir ama yerinde dönüşümü sağlayacak projeler hayata geçirilmelidir. Cumhurbaşkanı kararnamesi 2 yıla yakındır olmasına rağmen neden hayata geçirilmiyor, açıklanmalıdır.”

‘KONUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'

Bağlar’daki kentsel dönüşümde vatandaşların mağdur edildiğine dikkat çeken Altun, “Kaynartepe Mahallesi’ndeki ancak 100 yapı sahibinin anlaşma yapması ve bunlardan birçoğunun halen kamulaştırma bedeli almamasından kaynaklı insanlar kentsel dönüşüme sıcak bakmamaktadır. Sağlam yapılara ödenek yoksa bile daha az sayıda bulunan bu metruk yapılara da mı ödenek yok? Yetki sahibi kurumların duruma el atması ve halkla görüşüp talepleri doğrultusunda kentsel dönüşüm çalışması başlatılmalıdır. Halk, Sur bölgesindeki kimi mahallelerde acele kamulaştırma kararıyla halk kendini sokakta buldu, burada da aynı durumun vuku bulması korkusu içinde. Bu alan çetelerden, baronlardan temizlenmeli, huzura kavuşturulmalıdır. Göstermelik kepçe vurma ile değil, önce güvenli alanlar haline getirilmelidir. Bağlar’da kentsel dönüşüm denilerek ilan edilen gerçeklik Kaynartepe Mahallesinin 8’de 1’dir, geri kalan alanların hizmetten yoksun bırakılması kabullenilemez. Bu doğrultuda ilgili belediyeleri göreve çağırıyoruz. Gereğini yapın. İnsanların mağdur edilmesini önleyin. Önlemez iseniz o vakit şu açığa çıkar, bunu yapacak isteğiniz yok demektir. Konunun takipçisi olacak, gerekli kurumlarla da görüşmeler yapacağız” diye konuştu.