Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’ın aralarında yer aldığı 13 ülke “terörü desteklediği” gerekçesiyle Katar’la diplomatik ilişkileri kesme kararı almıştı.

WikiLeaks’in yayınladığı belgelere göre, Abu Dabi Veliaht Prensi el Muhammed bin Zayid, Afganistan’ın işgali öncesinde Katar merkezli Al Jazeera televizyonunun bombalanmasını istedi.

Bahreyn ve Suudi Arabistan’ın Katar’la diplomatik ilişkilerini kesmesiyle başlayan ve Körfez ülkelerinin büyük bölümünün dahil olduğu siyasi kriz hakkında WikiLeaks’ten dikkat çeken bir sızıntı geldi.

Yayınlanan belgeler Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid el Nahyan ile eski ABD’li diplomat Richard Haass arasında geçen bir konuşmaya ilişkin.

ABD’nin Irak işgalinin ele alındığı konuşmaya dair belgelerde ‘MBZ’ olarak bahsedilen Prens Muhammed bin Zayid’in, Haass’a ‘savaşa ilişkin haberlerin kontrol altına alınması gerektiğini’ söylediği belirtildi. Prens’in özel olarak Doha merkezli yayın kuruluşu Al Jazeere’yı işaret ettiği de belgelerde yer aldı.

UAE leader Muhammad bin Zayid (MBZ) asked the US military to bomb al-Jazeera in 2004 when he was Minister of Defence https://t.co/SIJOqpba8u pic.twitter.com/S7qcAGOWa6

— WikiLeaks (@wikileaks) 28 Haziran 2017

Belgelere göre, Prens Muhammed bin Zayid, dönemin Katar Emiri Hamad bin Halife el Sani ile babası Birleşik Arap Emirlikleri’nin kurucusu Zeyd bin Sultan el Nahyan’ın Afganistan’ın işgali öncesi yaptığı toplantıyı da ‘dalga geçerek’ anlattı. WikiLeaks’in sızdırdığı belgede şu ifadelere yer verildi: “Hamas (el Sani), Muhammed bin Zayid’in (dönemin ABD Merkez Komutanı) General (Tommy) Franks’ten Al Jazeera’nın bombalanmasını istediği yönündeki bir haber nedeniyle şikayetini iletti. MBZ’ye göre, Zeyd bin Sultan da alaycı şekilde “Onu suçlayabilir misin?” yanıtını verdi.”

Kasım 2001’de Al Jazeera’nın Afganistan’ın başkenti Kabil’deki ofisi ABD uçakları tarafından vurulmuştu. Ofis yerle bir olurken, olayda ölen ya da yaralanan olmamıştı. Dönemin Al Jazeere Genel Yayın Yönetmeni Ibrahim Hilal, saldırının uzun süredir planlandığına inandıklarını söylemişti.

Nisan 2013’te ise bu kez kanalın Irak’ın başkenti Bağdat’taki ofisi ABD füzeleri tarafından vurulmuş, saldırıda bir çalışan hayatını kaybetmişti.

Dönemin ABD Merkez Komutanı Al Jazeera’nın ‘hedef alınmadığı ve bugüne dek hiçbir zaman da hedef alınmadığını’ söylemişti.

(Kaynak: Sputnik)