“Bad-el harab-ül Basra” yani "Basra harap olduktan sonra" deyimi, "iş işten geçtikten, olan olduktan sonra üzüntü neye yarar" gibi bir anlamda kullanılır. Şimdi bu söz bazıları için “Humus harap olduktan sonra" olarak da kullanılacak.

Suriye’de bazı ülkelerin mezhepçi nedenlerle kışkırttığı iddia edilen iç savaş 150 bin kişinin ölümüne neden olurken ülkenin en güzel kentlerinden Humus harap olduktan sonra silahlı gruplar kentten çekildi.

Humus Valisi Talal Barazi kentin silah ve savaşçılardan arınmış bir yer olduğunu ve görevlilerin de sokakları mayınlardan temizlemeye başladıklarını söyledi.

İç savaşın 4. yılına girdiği Suriye’de, silahlı gruplar ‘devrimin başkenti’ dedikleri Humus’u terk etti. İki yıl süren çatışmaların ardından Humuslular, harabe olan kente döndü.

2012 yılında bir bölümü silahlı grupların eline geçerek çatışmanın başladığı nokta olan Suriye’nin Humus kenti çarşamba günü Suriye Ordusu’na teslim edildi.

Vatan gazetesinde yer alan habere göre, uzun süredir Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a bağlı güçlerin kuşatma altında bıraktığı kentte güçlerinin giderek zayıflaması üzerine, hükümet ile pazarlığa oturan 2 bin kadar silahlı, İran’ın Suriye Büyükelçisi’nin de arabuluculuğuyla bir anlaşma imzaladı.

BURUK SEVİNÇ

İç savaştan önce 1 milyon kişinin ikamet ettiği bölge, sıcak çatışmalar yüzünden harabeye döndü.

İki yılın ardından evlerine kavuşan Humuslular buruk bir sevinç içindeydi.

Binlerce Suriyeli, harabeye dönmüş kente kamyonlarla, bisikletlerle ve yaya olarak varmaya başladı. Geri dönenlerin bazıları evlerini tamamen yıkılmış halde bulurken pek çoğu da evlerinin yağmalandığını gördü.

Çoğu tahrip olan evlerinde, birkaç parça kıyafet, toz içinde şilteler ve yakılmış tenekeler bulan Humuslular, eşyaları poşetlere doldurarak temizliğe girişti.

‘ÇATIM, DUVARIM YIKILMIŞ’

ABD’li haber ajansı AP’nin röportaj yaptığı bölge sakinlerinden Sahra Musa (49), “Evim tamamen yıkılmış, yanmış. Ama eski güzel günleri hatırlatan birkaç fotoğraf buldum” dedi.

45 yaşındaki ismi açıklanmayan bir kadın, “Evime geldiğimde ne çatı ne de duvar kalmıştı. Sadece birkaç kupam kalmış” dedi.

Jacqueline Waffaz isimli 33 yaşındaki bir kadın ise “Facebook’tan yaşadığım yerin fotoğrafını görmüştüm ama inanmıştım. Buraya geldim ve kendi gözlerime inanamadım” şeklinde konuştu.

GÜVENLİ ŞEHİR

Suriye televizyonlarına konuşan Humus Valisi Talal el Barazi, askeri birliklerin kentin tarihi kesiminde patlayıcı taramasına başladığını açıkladı. Barazi, Humus’un çok yakında ‘güvenli şehir’ ilan edileceğini ve yeniden inşa çalışmalarına başlanacağını söyledi. Humus’ta muhalefetin elinde olan sadece bir bölge kaldı.