Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) Genel Başkanı Ali Babacan, Habertürk Televizyonu canlı yayınında Mehmet Akif Ersoy'un sorularını yanıtladı.

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı görüşmelerinde İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığına itirazıyla yaşanan kriz ve sonrasında uzlaşma sağlanmasına değinen Ali Babacan, "Böyle çoklu müzakere ortamlarında tabii ki farklı görüşler gündeme gelir, bazen tartışmalar yoğun yaşanır. Sonuçta geride kalır, anlaşılmış, uzlaşılmış, imza atılmış kararlar kalır" diye konuştu.

Görüşmelerde yaşananları anlatan Babacan, "Toplantımıza 24 saat kala her parti kendi iç değerlendirmesini yaptı. Herkes birbirinin argümanını dinledi. Partilerin iç süzgeçlerinden gelseydi belki hızlı bitirirdik. Saat 15.30 gibi oturduk, 20.00 gibi bitirdik. Ortak adayı açıkladık. Ortak yönetim modeli aslında. 6 parti ne şekilde ülkeyi yönetecek? Şu anda tek kişinin keyfi şekilde, aklına gelen her şeyi ve çok yanlış yaptığı anlayışı var. Buna karşı takım ruhuyla çalışan partiler var. Temsil gücü yüksek takımın uzlaşı içerisinde yönettiği modele karar verdik. Türkiye ve tarihimizde ilk. Avrupa'da bile örnekleri çok azdır" dedi.

'AKŞENER'İN DÖNMESİ İÇİN KAPIYI AÇIK TUTMAYA ÖZEN GÖSTERDİK'

"Her konuda seçimden sonra ne yapacağımız konusunda uzlaştık. Eğitim, güvenlik, dış politika hepsi var. Bu 2 bin 300 maddenin hepsini yapsak Türkiye bambaşka ülke haline gelir" diyen Babacan, şöyle devam etti:

"Ortak adayı görüşmeye başladık, 4 gün sonra bitirdik aslında. Masa dağılmadı, bir parti kalktı sonra tekrar geldi. İçeride çekim yapıldı, fotoğraf da çekildi. Sayın Akşener'in tekrar dönmesi kapıyı açık tutmaya özen gösterdik. Nihayetinde uzlaşıp, anlaştığımız için daha önceki süreçlerle ilgili tarihçiler epey bir malzeme çıkarır. Perşembe günü 6 genel başkan oturduk ve ilk defa cumhurbaşkanı adaylarını isimlerini zikrederek konuşmaya başladık. Bizi bir araya getiren en önemli unsur parlamenter sisteme geçme iradesiydi. Ucube sistemden kurtulup güçlü demokrasiyi getirmek. Güçlü demokrasi güçlendirilmiş parlamenter sistem demektir."