Yaptığı açıklamalar ve yayımladığı kitaplardan ötürü “Azerbaycan’ın Orhan Pamuk’u” diye anılan ünlü yazar Ekrem Eylisli bugün sabah saatlerinde Bakü havalimanında tutuklandı.

79 yaşındaki Azerbaycanlı yazarın, “ülkeden çıkış yasağı olduğu” gerekçesiyle tutuklandığı belirtildi.

Azerbaycan’ın başkenti Bakü merkezli Azatlıq (Özgürlük) Radyosu’nun haberine göre, Venedik’te yapılan edebiyat festivali ve kitap fuarına katılmak üzere yola çıkan Ekrem Eylisli, bugün sabah saatlerinde 613 sefer sayılı uçakla İtalya’ya gitmek için Bakü havalimanına gitti.

Ancak havalimanındaki sınır karakolunda yer alan polis, Ekrem Eylisli’nin “ülkeden çıkış yasağı olduğu” gerekçesiyle Azerbaycanlı yazarı gözaltına alarak tutukladı.

Ekrem Eylisli’nin hayat arkadaşı Kalina Eylisli, yurtdışına çıkış yasağının hangi gerekçeyle konulduğunu bilmediklerini söyledi.

MİLLİYETÇİLERİN LİNÇ KAMPANYASINI ALİYEV DE DESTEKLEMİŞTİ

Uluslararası kamuoyunda Azerbaycan’ın önde gelen aydını ve entelektüel yazar olarak tanınan Ekrem Eylisli, “Taştan Hayaller” başlıklı eserinde Nahçıvan ve Bakü’de yaşayan Ermenilere yönelik olarak uygulanan kitlesel saldırılar ve linç olaylarına yer verince, Bakü’deki aşırı milliyetçiler yazar hakkında linç kampanyası başlatmıştı.

“Taştan Hayaller” adlı eserin Rus edebiyat dergisi Drujba Narodov’da (Halkların Kardeşliği) yayımlanmasıyla patlak veren Eylisli aleyhindeki olaylar, İlham Aliyev ve ailesi tarafından yönetilen Azerbaycan hükümeti tarafından da desteklenmişti.

“Azerilerle Ermenilerin düşman olmadığını göstermeye çalıştım” diyen Eylisli aleyhinde yapılan şoven gösterilerde yazarın kitapları ateşe verilirken, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Şubat 2013’te imzaladığı kararnameyle Eylisli’nin “halk yazarı” ünvanı ve “cumhurbaşkanlığı özel maaşının” iptal edildiğini ilan etmişti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Yazarlar Birliği’nden de ihraç edilen ve ölüm tehditleri alan Eylisli hakkında Azerbaycan yönetimine çağrıda bulunarak, Eylisli’ye uygulanan baskıların bir an önce durdurulması, yazarı tehdit edenlerle ilgili soruşturma başlatılması ve Eylisli’nin can güvenliğinin temin edilmesini istemişti. (Demokrat Haber)