Bakü, Tahran hükümetini uluslararası yükümlülüklere uymaya ve Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçiliği'ne 27 Ocak'ta düzenlenen silahlı saldırının faillerini cezalandırmaya çağırdı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, İran'ın büyükelçilikte düzenlenen saldırının uluslararası arenada kınanması için yürütülen çabaları 'engellediği' savunuldu.

Saldırıyı 'terör eylemi' olarak niteleyen bakanlık açıklamasında, silahlı saldırının kınanması için Bağlantısızlar Hareketi (NAM) ile Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı'na (CICA) bildiri sunulduğu ancak Tahran hükümetinin söz konusu bildiriye itiraz ettiği belirtildi.

Açıklamada, "İran'ın bu provokatif adımını kınıyor ve uluslararası yükümlülüklerine uyması gerektiğini belirtiyoruz" denildi.

NE OLMUŞTU?

Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliği'nin dışındaki koruma noktasına, 27 Ocak'ta silahlı saldırı düzenlenmişti. Saldırı sonucu, Büyükelçiliğin Güvenlik Müdürü Orhan Askerov'un hayatını kaybettiği ve 2 kişinin ise yaralandığı duyuruldu.

Saldırının ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Twitter hesabından yaptığı açıklamada, saldırıyı terör eylemi şeklinde niteleyerek, "Bu terör eyleminin bir an önce soruşturulmasını ve teröristlerin cezalandırılmasını talep ediyoruz. Diplomatik misyonlara terör saldırısı kabul edilemez" demişti.

Tahran Büyükelçiliği'nin personeli ile aileleri, saldırı sonrası tahliye edilerek Bakü'ye getirilmişti. Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Halef Halefov, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Cumhurbaşkanımız, zor bir karar da olsa Tahran Büyükelçiliğinin tahliye edilmesi kararını aldı. Herhangi bir ülkede büyükelçiliğin faaliyetini, diplomatik faaliyeti durdurmak sorumluluk gerektiren bir karardır. Fakat büyükelçilik personelimizin güvenliğinin sağlanması açısından İran'a ümidimiz ve itimadımız yoktur."

Tahliyenin ardından ise Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarına İran'a gitmemeleri uyarısında bulundu. Açıklamada, Azerbaycan vatandaşlarının zorunlu olmadıkça İran'ı ziyaret etmemeleri, ziyaret edenlerin ise çok dikkatli olması tavsiye edildi.