Azerbaycan-Ermenistan sınırında pazar günü başlayan çatışmalar, silahların bir günlüğüne susmasının ardından bugün yeniden başladı. Sınırdan silah sesleri yükselirken, ülkeler karşılıklı olarak birbirlerini suçladı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı Ermenistan’ın bu sabah Tovuz ilindeki Azeri mevzilerine saldırdığını, bazı köylerin büyük çaplı silahlar ve havan toplarıyla ateşe tutulduğunu duyurdu.

Ermenistan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da Azeri tarafına benzer bir suçlama yöneltilerek “Bu, dün sağlanan ateşkeste ilk ciddi ihlaldi” denildi.

Daha önceki çatışmalarda Azeri tarafında 11 asker ve bir sivil, Ermeni tarafında da dört asker öldü

 SİVİL YERLEŞİMLERE OBÜS

Armenews’ın geçtiği habere göre, Savunma Bakanlığı Basın Sözcüsü Artsrun Karapeti Hovhanisyan, Azerbaycan’ın sivil bölgeleri, iki fabrika ve bir gaz boru hattının hedef aldığını ancak herhangi bir sivil kaybın yaşanmadığını belirtti.

Ermenistan medyası tarafından yayınlanan görüntülerde de, Azerbaycan obüslerinin sivil yerleşim alanlarına düştüğü ve birçok evin zarar gördüğü görüldü.

Pazar gününden beri sınır hattındaki çatışmalarda 1’i general 11 Azerbaycan askeri yaşamını yitirdi. Ermenistan tarafında ise 2 askerin yaşamını yitirdiği belirtildi.

30 YILLIK ÇATIŞMALI HAL

Ermenistan ve Azerbaycan, 1990’lı yılların başından bu yana, Ermeni çoğunluklu Dağlık Karabağ bölgesinin kontrolü için çatışma halinde.

Bu bölge, 1991 yılında Ermenistan’ın desteğiyle tek taraflı olarak bağımsızlık ilan etti.

Azerbaycan ile çıkan savaşta 30 bin dolayında kişi hayatını kaybetti ve bu savaş 1994’te ateşkesle sonuçlandı.