Azerbaycan ile Ermenistan arasında uzun süredir anlaşmazlık konusu olan Dağlık Karabağ yüzünden yaşanan gerilimin son üç gündür ciddi bir tırmanış gösterdiği anlaşılıyor.

Ancak taraflar olayların çıkışı ve sonuçları konusunda çelişkili açıklamalar yapıyorlar. Azerbaycan, son üç gün içinde Dağlık Karabağ bölgesi yüzünden Ermenistan birlikleriyle girilen çatışmalarda sekiz askerlerinin öldürüldüğünü açıkladı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı açıklamasında, Azeri ordusunun "temas hattını" birçok yerinden geçmeye çalışan Ermeni keşif ve sabotaj birliklerini ağır kayıplar verdirerek püskürttüğü iddia edildi. Ancak verdirildiği söylenen kayıplarla ilgili bir sayı ifade edilmedi.

Ermenistan ise henüz bir resmi açıklama yapmadı. Ama Fransız Haber Ajansı AFP'ye konuşan üst düzey bir Ermenistan yetkilisi, Ermenistan'a geçmeye çalışan Azeri sabotaj gruplarının pusuya düşürülerek püskürtüldüğünü, bu sırada 14 kayıp verdiklerini, çok sayıda yaralıları olduğunu söyledi.

Adını vermeyen Ermenistan Savunma Bakanlığı yetkilisi buna karşılık Ermeni tarafından ölen ya da yaralanan olmadığını da kaydetti.

Dağlık Karabağ bölgesi yetkilileri ise dün Azerbaycan'dan gelen bir saldırıda iki Ermeni askerinin öldüğünü bildiriyor.

Dağlık Karabağ bölgesinde yaşayan Ermeni çoğunluk Ermenistan'ın da desteğiyle 1990'lı yıllarda yaşanan bir savaşla bölgenin yönetimini ele geçirmiş, çatışmalarda 30 bin kişi ölmüştü.

Dağlık Karabağ 1990'ların başlarından bu yana fiilen kendi kendisini yönetiyor ama uluslararası düzeyde halen Azerbaycan'ın parçası sayılıyor. Ama bölgenin statüsü ile ilgili olarak iki taraf arasında hâlâ bir barış anlaşması imzalanmış değil.