Kandıra F Tipi Cezaevi’nde tutulan ve sağlık sorunları giderek ağırlaşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk'un tahliye edilmesi için "Aysel Tuğluk'a Özgürlük için 1000 Kadın” başlıklı imza kampanyası başlatıldı. 12 Ocak’a kadar 1000 imza hedefiyle başlatılan kampanya metnini şimdiden 2 bin 545 kişi imzaladı. Amerika’dan Almanya’ya, Hollanda’dan İsveç’e birçok ülkenin kadınları tarafından sahiplenen kampanya kapsamında 14 Ocak’ta sanal medya hesaplarından “Bin kadından biri de benim” paylaşımlarıyla Tuğluk’a ve tüm hasta tutuklulara özgürlük şiarıyla farkındalık yaratılacak. 

AYSEL’İN YANINDAYIZ 

"'Aysel Tuğluk’a Özgürlük için 1000 Kadın' çağrısıyla yola çıkmıştık. Bir gecede binlerce kadın çağrımıza ses verdi. Binlerce olduk! Aysel Tuğluk şahsında hasta mahpusların yaşam hakkını savunuyoruz. Kadınların ortak emeği ve çabasıyla bu kampanyayı hedefine ulaştırabiliriz. Bütün varlığımızla Aysel’in yanındayız. İmzalarınızı ve desteğinizi bekliyoruz. 

Aysel Tuğluk zor bir coğrafyanın çok katmanlı sorunlarına doğmuş milyonlarca kadın yurttaştan biri. Seçimini başta Kürtler ve kadınlar olmak üzere toplumun güç ve iktidar ilişkileri içinde ötekileştirilmiş bütün kesimleriyle birlikte ve ötekileştirmelere karşı mücadeleden yana yapmış bir isim. Yaşadığı coğrafyanın güçlüklerinin uzağında bir hayat kurma imtiyazını kullanmamış, kadın hareketinin ve hak savunuculuğunun kesişim alanlarında özveriyle çalışmaktan hiçbir koşulda vazgeçmemiş bir kadın. Türkiye’nin demokratikleşme ve özgürlük mücadelesinin savunucusu. Bir hukukçu ve siyasetçi. O her birimizin derin bir yol arkadaşlığı duygusuyla bağlı olduğu kadın mücadelesinin kıymetli bir parçası. Aysel Tuğluk milletvekili kimliğiyle yaptığı, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamındaki konuşmaları nedeniyle yargılandı ve yıllardan bu yana cezaevinde. Yetkili yerel sağlık kurumları tarafından cezaevinde yaşayamayacağı yönünde aylar evvel görüş bildirildiği halde, İstanbul Adli Tıp Kurumu’nun raporuna dayanarak tutsaklığı sürdürülüyor. Cezaevi koşullarında iyileşmesi mümkün olmadığı gibi sağlığı her geçen gün geri döndürülemez biçimde kötüye gidiyor. 

GEÇ OLMADAN ÖZGÜRLÜK İSTİYORUZ 

Aysel kadınların yoldaşı, kız kardeşi. Aysel’in hayatının bu şekilde riske edilmesine daha fazla sessiz kalamayız. Seyirci olamayız. Hayatın ve mücadelenin her alanından 1000 kadın olarak herkesi Aysel için ses vermeye davet ediyoruz. Aysel için geç kalmış olmak istemiyoruz. Gözyaşı dökmek istemiyoruz. Bugün cezaevlerinde birçoğu ağır hasta olan yüzlerce mahpus var. Sadece geçtiğimiz ay yedi mahpus cezaevinde hayatını kaybetti. Hasta mahpusların tahliyesi ulusal ve uluslararası mevzuatın ve sözleşmelerin gereğidir. Herkesin evinde ve sevdiklerinin arasında yaşama ve tedavi görme hakkı vardır. Yaşama hakkına sahip çıkıyoruz. Her şey için geç olmadan Aysel Tuğluk için ve onun şahsında tüm hasta mahpuslar için özgürlük istiyoruz.”