HDP Çanakkale İl Örgütü, Ermeni Soykırımı'nın 100'üncü yılı vesilesiyl Çanakkale Belediyesi Türkan Saylan Tesisleri'nde "Demokrasi ve Barış" konulu konferans düzenledi. Gazeteci Nuray Sancar'ın moderatörlüğünde yapılan konferansa, tarihçi yazar Ayşe Hür, tarihçi yazar Nevzat Onaran ve Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ohannes Kılıçdağı konuşmacı olarak katıldı.

Konferansta ilk olarak konuşan gazeteci Ayşe Hür, Türkiye'nin 2. Dünya Savaşı öncesini görmek istemediğini ve yok saydığını belirterek, Türkiye'nin Ermeni Soykırımı inkarına dikkat çekti. Hür, "Tarih boyunca bütün iktidar ve devletler kendisine zarar verecek olayları inkâr etmiştir. Yüzleşmeye cesaretleri olmamıştır" diye konuştu.

AMAÇ, SOYKIRIMI HATIRLATMAMAK

Türkiye'nin Ermeni Soykırımı'nın inkarı için her yolu denediğini vurgulayan Hür, milli tarihlerin ve bayramların çıkış noktasının tarihi olay ve olguları yok etmeye yönelik olduğunu belirterek, devletin 24 Nisan'ı gölgelemek için, 23 Nisan Çocuk Bayramı ve 25 Nisan Anzak Günü parantezine aldığını söyledi. Hür, "Mesela 24 Nisan Ermeni Soykırımı'nın dile getirilmesi ve hatırlanmasına fırsat verilmemesi için 23 Nisan günü kutlama bayramı olarak konulmuştur. Yine 25 Nisan Anzak Günü de kasıtlı olarak bu tarihe denk getirilmiştir. Amaç, Ermeni soykırımını hatırlatmamaktır" dedi.

ERMENİ AYDINLARI SÜRGÜNÜ ÖNGÖRMÜŞTÜ

Meşrutiyet dönemi politikalarından bahseden Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ohannes Kılıçdağı, 2. Abdülhamit dönemindeki baskılar karşısında dönemin Ermeni yayın organlarında çıkan yazılarda Ermeni halkına sabır ve dayanışma içinde olmaları gerektiği yönünde telkinler verildiğini söyledi. Bu dönemde çıkan yazılarda Ermeni aydınlarının Ermeni halkına yönelik sürgünü öngördüğünü belirten Kılıçdağı, 1909 yılında gerçekleştirilen Adana Katliamı'nı hatırlattı. Katliamda 10 gün içinde 20 bin Ermeni'nin katledildiğini belirten Kılıçdağı, "Bu Abdülhamit'in son oyunu olarak nitelendiriliyor. Nasıl olur da şimdi bu görmezden gelinir?" diye tepki gösterdi. Kılıçdağı, devletin soykırımı kabul edip özür dilemesini istedi.

ERMENİLERİN MALLARI YAĞMALANDI, DEVELETE TAPULANDI

Son olarak konuşan tarihçi yazar Nevzat Onaran ise, Anadolu'da bulunan birçok tarihi yapının Ermenilere ait olduğunu vurgulayarak, "Ermeniler, 'tasfiye kanunu' kapsamında sürgün edilirken devlet tarafından önce mallarına el konuldu, sonra yağmalanarak devlete tapulandı" dedi. (Yüksekova Haber)