GAZETECİLER.COM - CNN Türk'te yayınlanan Medya Mahallesi programının bugünkü konuğu Star gazetesi yazarı İbrahim Kiras'tı. Gündemin önemli maddelerini konuşan Kiras ve Ayşenur Arslan renkli ve ilginç bir programa imza attılar.

 

Kiras'ın Özel Yetkili mahkemelere yönelik eleştirileri üzerine, Star yazarları tarafından Ergenekoncu Abla ilan edildiğini hatırlatan Ayşenur Arslan bu duruma dikkat çekerek isyanını dile getirdi.

 

İşte Arslan ile Kiras arasındaki renkli olduğu kadar ilginç o konuşma:

 

Ayşenur Arslan: Sizin yazılarınızda şunu da gördüm, Başbakan Erdoğan Başbuğ tutuksuz yargılanmalı dedi. Buna rağmen tutuklandı. Hem de çok ağır ifadelerle. Gerçekten çok farklı... Pankarta beraat isteyen savcıyla 15 yıl isteyen savcı gibi... Bildiğiniz çok uzak düşme söz konusu. Niye böyle oluyor sizce?

 

ÖZEL YETKİLİ MAHKEMELER SINIRLARINI AŞTI

İbrahim Kiras: Valla işte yargıda böyle bir problem var. Yargı özel olarak da Özel Yetkili mahkemeler var. Terör ve örgütlü suçlarla mücadelede bazı formalitelerden azade olsunlar diye özel yetkiler verilmiş mahkemeler var. Terör davalarına bakmak bir takım uzmanlıklar gerektiriyor. Dolayısıyla 2005'de böyle bir yasa çıktı ve 2007'den sonra fiilen çalışmaya başladılar. Özel Yetkili Mahkemelerdeki yargı mensuplarının hangi saiklerle olduğunu tartışabileceğimiz bir şekilde giderek el attıkları konularda kendi sınırlarını aştıkları, bir takım özensizlikler, bir takım titizlikten uzak davranışlar içinde oldukları...

 

Ayşenur Arslan: Mesela?

 

HANEFİ AVCI'NIN TUTUKLANMASI KAMU VİCDANINI RAHATSIZ ETTİ

İbrahim Kiras: Ergenenkon soruşturmasından başlayarak bunla ilgili örnekler çok. Onları o zamanlar da yazdık. Hanefi Avcının tutuklanması Türkiye'de hala kamu vicdanını tatmin etmiş bir uygulama değil. 30 yılını sol örgütlerle mücadeleye adamış sağcı bir emniyet müdürünü siz sol örgüte üye olmakla itham ediyorsunuz. Bu benim görüşümce en ciddi kırılmayı oluşturdu.

 

Ayşenur Arslan: Peki Ahmet ve Nedim?

 

İbrahim Kiras: Elbette onlar bir sonraki aşama. Onlar da kamuoyunda çok kabul görmedi.

 

KÖŞE KOMŞUNUZ BENİ ERGENEKONCU ABLA İLAN ETTİ

Ayşenur Arslan: Ben bu programda bu söylediklerinizin hepsini söylediğim için Ergenekoncu Abla ilan edildim. Hani kusura bakmasın da onlardan bir tanesi de sayfa komşunuz.

 

İbrahim Kiras: Olabilir bana da çok ciddi eleştiriler geliyor. Bunlar olabilir. Ama biz de doğru bildiklerimizi söylemeyelim diye bir şey yok. Bütün bunlar bir problemi gösteriyor. Bir başı boşluk olduğunu yargıda gösteriyor. Yargının yasama ve yürütmenin alanına tecavüz ediyor. Bizim meslektaşlarımız hiç yargılanmasın demiyoruz ama yargılamalar belirli şekilde olmalı ki kamuoyu vicdanında karşılığı olsun. Kamuoyu vicdanında karşılığı olmayan yargılamanın Türkiye'nin imajı ile ilgili problem çıkartıyor. Yurtdışında nereye gitsek bize Ahmet Şık ve Nedim Şener soruluyor. Tabi tanınan gazeteciler oldukları için, gazeteci olmayan, tanınmayan başka mağdurlar da vardır o ayrı hikaye.