Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu bir yılı aşkın süredir Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın bireysel başvurusunu reddetti.

Demirtaş, "Hakkında uygulanan yakalama, gözaltına alma ve tutuklama tedbirlerinin hukuki olmaması ve soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması, tutuklamaya konu suçlamaların ifade özgürlüğü ve siyasi faaliyet kapsamındaki eylemlere ilişkin olması ve tutukluluk nedeniyle milletvekilliği görevini yerine getirememesi"ni gerekçe göstererek haklarının ihlal edildiğini ifade etmiş, AYM'ye bireysel başvuruda bulunmuştu.

Başvuruyu 6 Aralık'ta inceleyen Anayasa Mahkemesi İkinci Bölümü, "Başvurunun niteliği itibarıyla Genel Kurul tarafından karara bağlanması gerekli görüldüğünden, Anayasa Mahkemesi İç Tüzüğü uyarınca Genel Kurula sevki"ne karar vermişti.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, bugünkü gündem toplantısında Demirtaş'ın başvurusunu ele aldı. Yüksek Mahkeme, bireysel başvuruyu, "yakalama ve gözaltına almanın hukuka aykırı olduğu" iddiasını "başvuru yollarının tüketilmemesi", diğer iddiaları ise "açıkça dayanaktan yoksun olması" nedeniyle kabul edilemez buldu.

YILDIRIM’DAN SONRA DEMİRTAŞ’A DA RET

Öte yandan, AYM geçen ay ise tutuklu HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım’ın benzer başvurusunu kabul edilemez bulmuştu. AYM Genel Kurulu, terör soruşturması çerçevesinde tutuklanan HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım’ın “tutuklamanın hukuki olmadığı, ifade özgürlüğü, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma haklarının ihlali olduğu” iddiasıyla yaptığı bireysel başvurusunu geçen ay reddetti. AYM’nin bu ilk ret kararının pilot karar olduğu ve diğer tutuklu HDP’li vekillerin bireysel başvuruları açısından örnek oluşturduğu belirtilmişti.

Kaynak: Sputnik