Dersim’de kayyımlara karşı oturma eylemi yaptıkları sırada idari para cezası kesilen yurttaşların başvurusunu değerlendiren AYM, “hak ihlali” kararı verdi.
 
Anayasa Mahkemesi (AYM), Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyelerine kayyım atanmasın protesto etmek için 5 Eylül 2019’da Dersim Sanat Sokak’ta oturma eylemi yaptıkları nedeniyle haklarında idari para cezası verilen başvurucular hakkında kararını açıkladı.

Oturma eylemi gerçekleştirenlere kesilen idari para cezasına yapılan itirazların Tunceli Sulh Ceza Hakimliği tarafından reddedilmesi üzerine 5 Eylül 2019 ile 19 Aralık 2019 tarihleri arasından AYM’ye “Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiği” iddiasıyla bireysel başvurular yapıldı.

BAKANLIK CEZAYI SAVUNDU

Adalet Bakanlığı’nın görüşüne de yer verilen kararda, bakanlık başvurucular hakkında uygulanan idari para cezalarının kanuni dayanağının olduğunu savunarak uygulanan tedbirin demokratik toplum düzeninde gerekli ve orantılı olduğunu belirtti.

İHLAL KARARI

Kararda, belediye başkanlarının görevden alınmasının partililer ve görevden alınan belediye başkanlarının seçmenleri açısından belirli bir memnuniyetsizliğe ve gerginliğe neden olacağı kabul edilse de sırf toplumsal bir memnuniyetsizliğin varlığı temel hakların engellenmesi için yeterli bir gerekçe olarak kabul edilemeyeceği belirtildi. Kararda, başvuruculara verilen idari para cezasının demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olmadığı sonucuna ulaşıldığı vurgulanarak, Anayasa’nın 34’üncü maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine oybirliğiyle karar verildi.

AYM kararında tazminat taleplerini ise reddetti.

Kaynak: MA