Anayasa Mahkemesi, 19 Aralık 2000’de başlayan Hayata Dönüş operasyonu sırasında Ümraniye Cezaevi'nde yaralanan tutuklularla ilgili gerekçeli kararını açıkladı.

Operasyonda şarapnel parçasının isabet etmesiyle sol gözünü kaybeden Özgür Sağlam’ın başvurusunda AYM, yaşam hakkıyla bağlantılı olarak etkili başvuru hakkının ihlal edildiğine hükmetti ve yeniden yargılama kararı aldı.

4 Mayıs 2016 tarihinde Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunan Sağlam için AYM, “Operasyonun seyri ve başvurucunun hangi koşullarda yaralandığına dair açıklama yapma ve başvurucunun hangi eylemleri nedeniyle kendisine karşı güç kullanılmasının mutlak zorunlu hale geldiğini ispatlama külfetinin devlete ait olduğunun kabul edilmesi gerekmektedir” dedi.

Tazminat talebini reddeden AYM, “Yaşam hakkıyla bağlantılı olarak etkili başvuru hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna, yaşam hakkıyla bağlantılı olarak Anayasa'nın 40. maddesiyle güvence altına alınan etkili başvuru hakkının ihlal edildiğine, kararın bir örneğinin yeniden yargılama yapılması amacıyla İstanbul 2. idare Mahkemesine gönderilmesine” karar verdi.

Özgür Sağlam, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) de bireysel başvuru yapmış, AİHM, yaşam hakkının ihlal edildiğini belirterek Sağlam’a 25 bin euro manevi tazminat ödenmesine karar vermişti.

NE OLMUŞTU?

19 Aralık 2000’de cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerinin F tipi hücre sistemine ve tecrit uygulamasına direnmek için başlattıkları açlık grevi ve ölüm orucu eylemlerini sona erdirmek için 20 hapishaneye yönelik düzenlenen ve "Hayata Dönüş” adı verilen operasyonlarda beş mahpus, bir kolluk görevlisi ve bir infaz memuru ölmüştü.

Ümraniye Cezaevi'ndeki operasyonla ilgili 267 askere açılan dava beraat ve zamanaşımı kararıyla sonuçlanmıştı.