Anayasa Mahkemesi (AYM), bir trans seks işçisinin başvurusu üzerine, polislerin seks işçilerine Kabahatlar Kanunu’ndan para cezası kesemeyeceğine hükmetti.

Mahkemenin emsal niteliği taşıyan kararı oy çokluğu ile alındı.

Sözcü’den Deniz Ayas’ın haberine göre 2014 yılında meydana gelen olayda, Ankara’nın Çankaya ilçesinde denetim yapan polis ekipleri cadde kenarında bekleyen bir seks işçisine 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’na göre işlem yapıp para cezası kesti.

91 liralık para cezasına karşı çıkan seks işçisi de konuyu yargıya taşıdı. Ancak yerel mahkeme kolluk kuvvetlerini haklı buldu.

Durumu AYM’ye taşıyan seks işçisinin itirazı değerlendirildi.

KARAR OY ÇOKLUĞU İLE ALINDI

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında gerekçesi açıklanan karar oy çokluğu ile alındı. Karara AYM’nin sadece bir üyesi itiraz etti.

Seks işçisinin haklı görüldüğü emsal kararda, 30 Mart 2005 tarihli 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’na göre yapılan işlemin geçerli olamayacağı vurgulandı.

Kararın “Kimse işlendiği zaman yürürlükte bulunan kanunun suç saymadığı bir fiilden dolayı cezalandırılamaz. Kimseye suçu işlediği zaman kanunda o suç için konulmuş olan cezadan daha ağır bir ceza verilemez” ilkesi gereğince alındığı belirtildi.

Sonuç olarak seks işçisinin hakkının ihlal edildiğine karar verildi ve 2 bin liralık ‘yargı süreci masrafının’ kendisine ödenmesine hükmedildi.

Karar, bundan sonrası için ’emsal’ niteliği taşıyor.

Kaynak: Sözcü