Anayasa Mahkemesi (AYM), bazı limanların 49 yıldan az süreli sözleşme sürelerini ihalesiz olarak 49 yıla kadar uzatan kanun düzenlemesini oy birliği ile iptal etti.

Düzenleme; Mersin, İskenderun, Antalya, Galataport, Çeşme, Marmaris gibi limanların; LİMAK, AKFEN, Ciner, Albayrak ve Doğuş Holding ile Katarlı QTerminals gibi şirketler tarafından alınan işletme haklarının uzatılmasını sağlıyordu.

Mahkeme, düzenleme için “Özelleştirmede hakim olması gereken serbest rekabet ve eşitlik ilkeleriyle bağdaşmamakta olup kurala konu limanların gerçek özelleştirme değerlerine ulaşılmasını engelleyebilecek niteliktedir” değerlendirmesini yaptı.

"GEÇMİŞE YÜRÜMEZLİK KURALI UYGULANMAZ"

Anayasa Hukuku Araştırmaları Derneği Başkanı, CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, Twitter’dan yaptığı paylaşımda kararı şöyle değerlendirdi:

“AYM, sözleşme özgürlüğüyle beraber serbest rekabet ve eşitlik ilkeleriyle bağdaşmayan düzenlemenin, Anayasa’nın 10., 13. ve 48. maddelerine aykırı olduğuna hükmetti. 11/01/22'de yürürlüğe giren yasada öngörülen başvuru ile ilgili işlemler devam ettiğinden iptal kararının geçmişe yürümezlik kuralı uygulanmaz.”

NE OLMUŞTU?

Ocak 2022’de Mecliste kabul edilen torba kanun ile Özelleştirme Uygulamaları Hakkındaki Kanun’a eklenen geçici madde ile; Türkiye Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi ve Devlet Demiryollarına ait bazı limanların işletme hakkı verilmesi/devri yöntemiyle özelleştirilmeleri neticesinde imzalanan 49 yıldan az süreli sözleşme sürelerinin 49 yıla kadar uzatılabilmesi sağlanmıştı.