Kobani Soruşturması’ kapsamında tutuklanan ve yerine kayyum atanan Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen’in, yeni bir oluşum hazırlığının içinde bulunduğu öne sürüldü.

Söz konusu oluşuma dair görüşmeler Bilgen tutuklanmadan başladığı iddialar arasında.

Tutuklandıktan sonra HDP’yi eleştiren bir açıklama yayımlayan Bilgen’in, cezaevinden yaptığı açıklamada HDP’ye yönelik bir dizi eleştirilerde bulunmuştu.

Avukatları aracılığıyla yaptığı açıklamada HDP’nin ‘Tersine Türkiyelileşme’ yaşadığını söyleyen Bilgen, parti içinde tartışma süreçlerinin ertelendiğini, içe kapanan parti yönetiminin tabandan gelen talep ve eleştirileri dikkate almadığını belirtmiş, bu sürecinin partinin dilini hamasileştirdiğini ve partiyi saldırılara açık hale getirdiğini ifade etmişti.

Özgürlük ve İnsan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Murat Bozdemir, Jurnal Türkiye’den Onur Dalar’a, Ayhan Bilgen’in de içinde olduğu oluşuma dair açıklamalarda bulundu.

MURAT BOZDEMİR: YENİ SİYASET ARAYIŞINDA AYHAN BİLGEN İLE YAKINIZ

Bozdemir, Ayhan Bilgen ile bu konuda görüşmeler yaptıklarını söyledi. Bilgen ile yapılan görüşmenin içeriğine dair olarak ve bu yeni oluşuma neden ihtiyaç duyduklarına dair şunları söyledi:

“Biz Ayhan Bilgen ile bu konuyu konuşuyorduk. Buna yeni parti değil de yeni bir siyaset arayışı desek daha doğru olur. Biz zaten bu yeni siyaset arayışında Ayhan Bilgen ile yakınız. Biz muhafazakar, demokrat ve özgürlükçü bir partiyiz. Ayhan Bey’in çizgisi de bu yönde… İnsan ve Özgürlük Partisi zaten var, yakın duruyoruz. Tutuklanmadan 3 gün önce Ayhan bey ile bir görüşme yaptık. Görüşmemiz olumluydu. HDP’ye karşıt bir siyaset değil, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu yeni bir siyasete dair bir görüş alışverişimiz oldu. Daha geniş kesimlerle de bu görüşmelere devam ediyoruz.”

“HDP’NİN CHP’YE DOĞRU SOLA KAYAN BİR YÖNÜ VAR. BUNUN İÇİN YENİ ARAYIŞLARA GİRDİK”

“Bileşen tarzı bir parti kurmuyoruz ancak şunu söyleyebilirim. Özgürlükçü ve muhafazakar bir parti kurma noktasında ortaklaştığımızı söyleyebilirim. Böyle bir yaklaşım var. HDP’nin bileşen yapısı gibi eklektik değil, daha çok özgürlükçü ve demokrat kurumların olduğu bir yapı hedefliyoruz. Bu anlamda değişik kesimlerle görüşmelerimiz devam ediyoruz. Tabi Ayhan bey ile olan görüşmelerimiz daha geniş oldu. Ayhan bey ile ilişkimiz daha yakın, Mazlum-Der’den yana muhafazakar kanadın tanıdığı bir isim. Tutuklanmadan 10 gün önce parti merkezimizi ziyarette bulundu.

Yeni siyasetin imkanlarını konuştuk. Dikkat ederseniz Ayhan Bilgen ittifakların nasıl olması konusunu, özgürlükçü siyaseti büyütüp büyütmeyeceği konusunu tartışmaya açıyor. Biz de bu konuda özgürlükçü siyasetin daha doğrusu Ankara merkezli siyasete karşı bir yapı kurulması konusunda, özgürlükçü bir siyaset kurulması konusunda aynı fikirdeyiz. HDP’nin CHP’ye doğru sola kayan bir yönü var. Bunu biz de, kendileri de biliyor. Bunun için yeni arayışlara girdik. Bunun yolunu açmaya çalışıyoruz.”

“HDP’DE MUHAFAZAKAR KESİMİN BİREYLER OLARAK KALMASINDAN ZİYADE YENİ BİR TARZDA ÖRGÜTLENEREK VAR OLABİLECEĞİNİ SÖYLEDİK”

“Biz bir parti olarak zaten varız. Ayhan bey bu konuda geniş düşünüyor. O da haklı olarak bir siyaset arayışı içinde… Biz yeni bir siyaset arayışı konusunda, bir siyasi tıkanıklık olduğu konusunda hemfikiriz. İnsan ve Özgürlük Partisi zaten var ama yeni bir siyaset lazım, bunun da tartışmaları devam ediyor. Başka kesimlerle de görüşmeler devam ediyor. İslami cemaatler, liberal kesimler, HDP’den isimler… Bir çok isim ile görüştük. Görüşlerimizi söyledik ve tartışmaya açtık. HDP’de artık özgürlükçü ve muhafazakar kesimin bireyler olarak kalmasından ziyade yeni bir tarzda örgütlenerek var olabileceğini söyledik, tartıştık. Bu konuda olumlu dönüşler de aldık. Ve sürecin tek öznesi biz değiliz. Sanırım önümüzdeki dönemlerde özgürlükçü siyasetin muhafazakar kesimi yeni bir oluşuma girecek”

“HDP İLE TAKTİK İTTİFAKI KABUL ETMİYORUZ, OLACAKSA DA STRATEJİK İTTİFAK ÖNGÖRÜYORUZ”

“Biz bu siyasi tıkanmanın devlet dışında özgürlükçü bir siyaset ile aşılabileceğini söylüyoruz. Biz bunun adresinin bizim partimiz dışında da olabileceğiniz görüyoruz. Biz HDP ile yaptığımız ittifakta bunu esas aldık, ittifakın ilkeler üzerinde olmasını, özgürlükçü bir anlayış üzerinde olmasını, kimlik ve kişiliklerin ortaya konmasını esas aldık. Bu anlamda önümüzdeki dönemde parti olarak HDP ile taktik ittifakı kabul etmiyoruz. İttifak olacaksa da stratejik bir ittifakı öngörüyoruz. Bunun anlamı şudur. Mücadeleyi yeni bir siyaset zemini üzerinde yürütmek. Yani sadece meclise vekil sokmak…Geride bıraktığımız dönem siyasetin temel konusunun bu olmadığını bize gösterdi. Yeni bir siyaset kurgulamak için bütün toplumsal zeminleri davet ediyoruz. Ayhan bey ile de çok örtüştüğümüz noktalar var, bu anlamda da siyaset yeniden şekillenecek.”

Haberin tamamı burada.