Başbakan Erdoğan’ın Alevileri kastederek Almanya’yı “mezhebi bölücülük”le suçlaması, araştırmacı yazar Cafer Solgun’un Demokrat Haber’deki köşe yazısıyla gündeme getirilmişti.

Başbakan Erdoğan Almanya’yı kastederek, “Almanya'da mezhebi olarak Türkiye'yi bölmeye çalışan yapılanmalar var. Almanya bunu destekliyor, parasal olarak da destekliyor” demişti…

Cafer Solgun yazısında, Başbakan Erdoğan’ın açıklamalarını hatırlatarak, Alevilerin bir inanç grubu olarak taleplerinin karşılanmasının demokratik bir devlet ve toplum anlayışına sahip olmanın gereği olduğuna işaret etmiş ve asıl sorunun Türkiye’nin Alevilerin “eşit yurttaşlık” istemlerini karşılayarak sorunun bir “istismar” konusu olmaktan çıkarmak olduğunu vurgulamıştı. (Yazının tamamını BURADAN okuyabilirsiniz)

Demokrat Haber, yaptığı açıklamalar ve çıkışlarla önemli konuların tartışılmasına vesile olan meclisteki Alevi milletvekillerinden Hüseyin Aygün’e konuyla ilgili görüşünü sordu.

Aleviler de dahil toplumdaki insan hakları ihlalleri ve diğer mağduriyetlerle ilgili çalışmalarıyla tanınan Hüseyin Aygün, Başbakan’ın açıklamasının “düşündürücü” olduğunu kaydettikten sonra şöyle devam etti:

“Aleviler için Türkiye daha fazla baskıcı bir ülke haline geliyor, Avrupa'nın Alevileri tanıması Erdoğan'ı rahatsız etmiş; oysa Aleviler kendi anavatanlarında tanınmalı; Erdoğan Avrupa'ya ‘ayar vermek’ yerine Alevilerin Cemevlerini ibadethane olarak tanımalı.”

( Demokrat Haber )