17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasında aralarında Halk Bank eski Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın da aralarında olduğu 8 kişi tahliye edildi. Adli kontrol şartıyla tahliye kararı çıkan Aslan'ın yurtdışına çıkış yasağı bulunuyor.

17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasında avukatların tahliye talebi üzerine nöbetçi İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi Süleyman Aslan, Abdullah Habbani, Ahmet Murat Öziş, Umut Bayraktar, Hikmet Tuner, Onur Kaya, Özgür Özdemir, Mohammadsadegh Rastgar Shıshehgarkhananeh'ın tahliyesine karar verdi.

SARRAF'A TAHLİYE YOK

Mahkeme, eski bakan çocukları Kaan Çağlayan ve Barış Güler ile işadamı Reza Zarrab’ın tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.

AYAKKABI KUTUSU

Süleyman Aslan 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonunda gözaltına alınarak tutuklanmıştı. Aslan’ın evinde yapılan aramada ayakkabı kutularına konulmuş 4,5 milyon dolar ele geçirilmişti.

"CEZAEVİNE YAZI YAZILIYOR"

Aslan'ın avukatı Prof. Dr. Ersan Şen yaptığı açıklamada "Gerekçeli karar yazılıyor. Yazı cezaevine (Paşakapısı Cezaevi) ulaşır ulaşmaz tahliye işlemi yapılır. 8 kişinin daha tahliyesini bekliyorum" dedi.

SUÇLAMAYI KABUL ETMEMİŞTİ

17 Aralık’ta 3 ayrı soruşturmayla ilgili düzenlenen operasyon kapsamında gözaltına alınan Aslan tutuklanma talebi ile sevk edildiği İstanbul 25 Sulh Ceza Mahkemesi’ndeki ifadesinde suçlamaları kabul etmemişti. Aslan ifadesinde şunları söylemişti:

“O PARAYLA İMAM HATİP VE ÜNİVERSİTE YAPILACAK” DEMİŞTİ

“Rıza Sarraf’ta hayırsever bir kişiliği olduğunu ve hayırlara vesile olmak istediğini söyleyince o anda aklıma mezun olduğum Çorum Osmancık İmam Hatip Lisesi geldi. İhtiyaçları ona aktarınca masrafları ödemeye hazırım dedi. Ancak teknik nedenlerle projeye başlayamadığımız için söz konusu hayır amaçlı olarak verilen paraları kendi nezdimde tuttum. Hatta Milletvekilimiz C. B. ’ya yanında bulunan bir misafiri de varken durumu bildirdim. 7 milyon TL’nin hayır amaçlı biriktiğini ve hazır olduğunu söyledim.

Bir de bunun yanında Makedonya’da bir üniversite yapma söz konusudur. Uluslar arası Balkan Üniversitesi isimli üniversitedir. Bu üniversitenin mütevelli heyeti başkanı olan H. B. isimli İstanbul Milletvekilimiz “Türkiye’de bağış var. Makedonya’ya iletmekte zorluk çekiyoruz” deyip benden yardım istediler.

Ayrıca oğlu olan C. B. vasıtasıyla 1 milyon 950 bin Euro’yu fiziki olarak bana getirip teslim ettiler. Bunun ilk 450 bin Eurosu’nu göndermekte zorlandık. Çünkü Makedonya yerel hukuku bağış kabulünde çok zorluk çıkartıyor. Para girişinde zorluk çıkartıyor. Bu süreç içerisinde bu para da bende evde kaldı. Çünkü bankaya herhangi bir kasaya koyduğumuz zaman kimin adına ve niçin konulması gerektiğini tutanakla belirtmemiz lazım. Bu paralarda evde duruyordu. Söz konusu teslimatın ancak 950 bin Euro’sunu zar zor gönderebildik. Dolayısıyla 1 milyon Euro evde bulunduğundan dolayı soruşturmaya konu edildi. El konuldu.

Ayrıca yine bu üniversite için Rıza Sarraf isimli işadamı hayır yapmak istediğini söyledi. 500 bin Euro’yu kendi imkanlarıyla oraya gönderdi. Geri kalanını göndermekte zorlandığı için getirip benden yardım istedi . Bana teslim etti. Bu paraların Makedonya’ya neden gidemediğine ilişkin tüm yazışmalar ve değerlendirmeler bankadaki kayıtlarda mevcuttur Şu anda el konulan paranın 2 milyon Euro’su Balkan Üniversitesi için verilen paradır. Geri kalan para da İmam Hatip lisesi için ayırdığımız paradır. Sadece el konulan folyo vardır. Onun içinde de 20 bin küsür Euro vardır. Bu para benim kendi şahsıma ait olup yurtdışı görevlerimden harcırahlardan biriktirdiğim paradır. Bunların belgesini sunduk. Dosyada mevcuttur. (Gazeteport)