Heybeliada'da 8. yüzyılda kurulan Aya Triada manastırının bünyesindeki okulun bodrum katında yer alan kütüphane, büyük bir kültürel hazineyi barındırıyor.

 

Beş odadan oluşan ve gönüllülerin bugünlerde hummalı bir tasnif çalışması sürdürdüğü kütüphanede, çok sayıda dini, felsefi ve edebi eser yer alıyor.

 

Bir rafın sadece İncil ve Tevrat baskılarına ayrıldığı kütüphanenin son salonunda, dünyanın en eski matbu eserleri yer alıyor.

 

Yüzlerce yıllık kitapları haşerelere karşı, okulun bahçesinden toplanan ve küçük bez torbalar halinde raflara konan lavantalar koruyor.

 

ARİSTOPHANES'İN KOMEDİLERİNİN NÜSHALARI DA KÜTÜPHANEDE

Kütüphane sorumlusu Yannis Ananas, koleksiyonlarında hemen hemen her dilden kitap bulunduğunu ancak İngilizce, Fransızca, Latince ve Eski Yunanca'nın ağırlıklı olduğunu söyledi.

 

Kütüphanede Türkçe eserin çok az olduğunu, ancak önemli miktarda Osmanlıca kitap ve dergi bulunduğunu belirten Ananas, bunların tasnifinin sürdüğünü kaydetti.

 

Ananas, kütüphanenin, içerdiği yazma eserler dışında, en değerli parçasının dünyanın en eski matbu kitapları arasında yer alan, Aristophanes'in komedilerinin 1484'de basılmış bir nüshası olduğunu ifade etti.

 

Yannis Ananas ayrıca ilk matbu İncil ve Tevrat nüshalarından bazılarının da koleksiyonları içinde önemli yer tuttuğunu vurguladı.

 

ORTODOKS ALEMİNİN İLK İLAHİYAT FAKÜLTESİ

Fener Rum Patrikhanesi Bursa Metropoliti, Heybeliada Aya Triada Manastrı'nın Başrahibi Prof. Dr. Elpidophoros Lambriniadis, Heybeliada Ruhban Okulu'nun bir ilahiyat fakültesi niteliği taşıdığını vurguladı.

 

 Lambriniadis, “Patrikhanemiz bu okulu 1844'te kurduğunda Ortodoks dünyasında başka ilahiyat fakültesi yoktu. Okulumuz bu alanda ilkti. Bu nedenle kütüphanemiz de değerli kitaplarla ve el yazmalarıyla dolu” diye konuştu.

 

KİTAPLARA İNTERNETTEN DE ULAŞILABİLECEK

Lambriniadis, kütüphanenin dijital hale getirilmesini de planladıklarını belirterek, “Bütün kütüphaneyi PDF formatında dijital hale getireceğiz. Bu büyük bir proje, zamana ihtiyaç var. Sponsor da bulundu. Henüz para akışı başlamadı ancak bir iki ay içinde başlayacak. İnşallah en kısa zamanda kütüphanemizi internet üzerinden herkese sunabileceğiz” diye konuştu.

 

KİTAPLARIN ÇOĞU 18. VE 19. YÜZYILA AİT

Kütüphanelerinin önemli bir el yazması kaynağına sahip olduğunu, ancak bunlardan yaklaşık 300 tanesinin bugüne gelebildiğini anlatan Lambriniadis, “Kitaplarımızın çoğu 18'inci ve 19'uncu yüzyıla ait. Fakat sadece bizim kütüphanemizde bulunan, dünyada başka hiçbir kütüphanede bulunmayan kitaplar uzun bir liste oluşturuyor,” dedi.  

 

ARAŞTIRMACILARA VE ÖĞRENCİLERE AÇIK

Kütüphanenin araştırmacılara ve öğrencilere açık olduğunu ifade eden Lambriniadis, “Bize başvurup kütüphane sorumlularıyla görüşür, kataloğa bakarlar, istedikleri kitap kendilerine getirilir” dedi.