Avusturya hükümeti siyasi islam ve radikal görüşlere karşı mücadelede yeni bir adım atıyor. Bozkurt, Rabia ve diğer politik işaretler kanunen yasaklanacak. 

Anayasa referandumu sürecinde AKP'li bakanların Avusturya'da yapmak istedikleri konuşmalara izin verilmemiş, bu iki ülke ilişkilerini germişti.  Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, Türkiye ile yapılan mülteci anlaşmasına sert tepki göstermişti. Kurz ayrıca Türkiye'nin AB adaylık sürecine ve Gümrük Birliği'nin genişletilmesine karşı görüşleriyle de biliniyor. Son olarak Avusturyalı gazeteci Max Zirngast'ın Türkiye'de "terör örgütü üyeliği" suçlamasıyla tutuklanması iki ülke arasında ilişkileri geren bir başka konu.

Avusturya'da Diyanet'in kurumu olan ATİB'e bağlı camilerde tıpkı Almanya'da olduğu gibi "15 Temmuz Darbe Girişimi"nin yıldönümünde küçük çocuklara militer kıyafetler giydirilmiş ve ellerine oyuncak silahlar verilerek, piyeslerde oynatılmıştı. Bu görüntüler sosyal medyada yayınlanmış, Almanya'da olduğu gibi Avusturya kamuoyunda da büyük tepki toplamıştı. Yine çocukların bozkurt işareti yaptıkları fotoğraflar basına yansımış, bu olayların ardından Avusturya hükümeti Diyanet'e bağlı cami ve derneklerin kapatılmalarını, imamların ise sınır dışı edilmelerini planladıklarını duyurmuştu. Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ve Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) koalisyonundan oluşan hükümet şimdi, gösterilerde veya Müslümanların toplu organizasyonlarında sergilenen radikal sembolik işaretlere yasaklama kararı getirmeyi planlıyor. Bu sembolleri kullanan veya yayan kişiler 4 bin euro'ya kadar para cezasına çarptırılacak veya 1 ay tutuklu kalacak.

RABİA VE BOZKURT İŞARETİ

Avusturya basınının verdiği bilgilere göre başta siyasal islamın işaretlerine ve MHP'nin bozkurt işaretine gelecek olan yasak başka örgütleri de kapsıyor. Yasak 1 Mart 2019'dan itibaren geçerli olacak.

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, Başbakan Yardımcısı Heinz-Hıristiyan Strache ve İçişleri Bakanı Herbert Kickl konuyla ilgili “Özgür ve liberal demokrasimizi en iyi biçimde korumak zorundayız. Bu sembollerin Avusturya'da yeri yok" açıklaması yaptı.

YASANIN UYGULANMASI ZOR

Avusturya Yeşiller Partisi'nde aktif olan ve radikal görüşler konusunda uzman Thomas Rammerstorfer yıllardır Avusturya'daki Bozkurtları gözlemliyor. Salzburger Nachrichten gazetesine konuşan Rammerstorfer, Avusturya'da MHP'nin ideolojisini savunan 30'a yakın dernek olduğunu söylüyor. Rammerstorfer, bu dernekler legal olarak faaliyetteyken sadece işaretin yasaklanmasının bir getirisi olmayacağı görüşünde.

Ayrıca Rammerstorfer, PKK sempatizanlarının uluslararası zafer işaretini kullandığına dikkat çekerek "Bu işaret nasıl yasaklı olacak?" diye soruyor. Bu yasayı uygulamanın çok zor olacağını ifade eden Rammerstorfer bunun yerine caydırıcı olmak için eğitim, sosyal bilinç kazandırmaya odaklanmak gerektiğini söylüyor. Bir başka radikal görüş uzmanı Andreas Peham da bu yasağın bir ilüzyondan ibaret olduğu görüşünde.