Avustralya kıtasının soykırım ve asimilasyona uğrayan yerli halklarından Aborjinler'den ilk defa kadın milletvekili seçildi.

Avustralya parlamentosuna seçilen Linda Burney, 13 yıl önce Yeni Güney Galler bölgesi parlamentosunda görev yapmaya başlamıştı. Annesi beyaz babası yerli olan Linda, Meclis'te yaptığı ilk konuşmayı Aborjince yaptı.

'ONURLU BİR DURUŞ GÖSTERMEYİ İSTİYORUM'

Linda Burney'nin konuşması Avustralya parlamentosunda yapılan ilk Aborjince konuşma olarak tarihe geçti.

Burney tarihi konuşmasında şunları dile getirdi: "Hayatımın en önemli anlarında birin yaşıyorum. Aborjinlere saygı gösteriyorum ve saygı gösterilmesini istiyorum. Şu an başka bir yere yolculuk yapıyorum, daha güçlü bir yere. Sadece tek bir kişiyim; nazik, kibar olmayı, saygı görmeyi ve göstermeyi onurlu bir duruş göstermeyi istiyorum."

'HALKININ İNANÇLARINA SAYGILARINI SUNDU'

Linda Burney, Aborjinlerin klan ve inanışlarını tek tek sıralayarak şükranlarını sundu ve "Hepinize minnettarım ve mutluyum. Barton'un geleneksel sahiplerine Eora'nın üç klanı: Bidjigal, Gweagal ve Badigal-Cooks Nehri'nden Briton'le Sands ve Georges Nehrine uzanan sahillerin koruyucularına saygılarımı sunarım. Ve tüm toprakların geleneksel sahiplerine saygılarımı sunarım. Bu topraklar daima Aborjin toprakları ve öyle kalmaya da devam edecek" dedi.

SOYKIRIM POLİTİKALARINI ANLATTI

"Ulusumuz üç kelimelik bir cümleyi söylemek için yıllarca nefesini tuttu" sözleriyle Aborjinlere yönelik asimilasyon politikalarına dikkat çeken Burney, "Biz çok üzgünüz. Binlerce Aborjin çocuğunu ailelerinden, kültürlerinden ve ülkelerinden ayrı tutan politikaları inatla ret ettikten sonra Başbakan (Rudd Labor hükümeti 2008) bu politikalar için özür diledi. O zamanların yıkıcı etkileri bugün hala hissediliyor. Yaşamımda Aborjin tarafım önemlidir, benim kim olduğumun temellerini oluşturuyor" şeklinde konuştu.

Burney konuşmasının sonunda Aborjin halkına şu mesajı verdi: "Eğer bu yerde durabiliyorsam, hiç kimse sizin kısıtlı olduğunuzu asla söyleyemeyecektir."

Kaynak: JINHA