Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Avustralya’nın başkenti Sydney’in batısında bulunan Fairfield bölgesindeki Süryani Soykırımı (Seyfo) anıtı yeniden ırkçı grupların hedefi oldu.

2009 yılında Sydney Belediyesi tarafından Fairfield’teki Bonnyrigg Parkı’na yerleştirilmesi kararlaştırılan Süryani Soykırımı anıtına, kimliği henüz belirlenemeyen kişi veya kişilerce Nazi faşizminin sembolü haline gelen gamalı haç ve SS birliklerinin sembolleriyle ırkçı yazılamalar yapıldı.
Tepkiye neden olan saldırıda, Seyfo anıtının kaidesine, Yahudi, Süryani-Asuri ve Ermeni halklarına yönelik olarak küfür ve hakaret içerikli yazılamalar yapıldı.

1914-1918 tarihleri arasında fiilen devam eden Süryani Soykırımı ile 1933 Simele Katliamı’nda hayatını kaybeden Süryani, Asuri, Arami ve Keldanilere ithaf edilen anıta yapılan saldırı, Avustralya’daki Ermeni toplumu tarafından da tepkiyle karşılandı.

Konuya ilişkin olarak açıklamada bulunan Avustralya Ermeni Ulusal Komitesi, Seyfo anıtına Nazi sembollerinin yer aldığı ırkçı yazılamalar yapılmasıyla, 20’inci yüzyılda soykırıma maruz kalmış olan Süryani, Ermeni ve Yahudi toplumlarının hedef alındığını kaydetti.

Komite açıklamasında, Seyfo anıtına yapılan saldırının, 1915 Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümü vesilesiyle Avustralya’da yapılan etkinlikler ile Avustralya Yahudi toplumu tarafından düzenlenen Şoah (Yahudi Soykırımı) kurbanlarını anma etkinliklerinin hemen ardından gerçekleştirildiğine dikkat çekti.

Seyfo anıtına yapılan ırkçı saldırıyı kınadıklarını açıklayan Komite, yetkililere çağrıda bulunarak saldırıyı gerçekleştiren fail ya da faillerin açığa çıkartılmasını ve cezalandırılmasını talep etti.

Süryani-Asuri halkı, 1915’teki süreçte maruz kaldığı soykırımı Süryanice kılıç anlamına gelen “Seyfo” kelimesiyle de ifade ediyor.

Süryani sanatçı Lewis Batros’un eseri olan Avustralya’daki Seyfo anıtı, bölgede yaşayan Süryani-Asuri, Ermeni ve Rum toplumlarının temsilcilerinin katıldığı bir açılış töreniyle Ağustos 2010’da kentteki Bonnyrigg Parkı’na yerleştirilmişti.

Anıt hakkında alınan karara itiraz eden Türkiye’nin Avustralya Büyükelçisi Oğuz Özge, “Bu girişim Avustralya’nın Türk kökenli vatandaşlarını rencide ediyor ve şimdiye kadar yan yana yaşayan iki topluluk arasındaki uyuma zarar verecek. Bu konuda gerek hukuki, gerek başka yollardan neler yapabileceğimize bakıyoruz” demişti.

Kentteki Seyfo anıtı, 2012 yılında da ırkçı grupların hedefi olmuştu. Anıtta yer alan küre şeklindeki dünya üzerine ay yıldız çizen saldırganlar, anıtı tahrif ederek Süryani-Asuri halkına yönelik olarak küfür ve hakaret içerikli yazılamalar yapmıştı.