Avustralya hükümeti 11 Rus bankasına ve birçok devlet kurumuna yeni yaptırım kararları aldı. Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne, yaptığı açıklamada, Rusya Merkez Bankası’nı da yaptırımlar listesine ekleyerek devlet tahvili ihraç eden bütün kurumların yaptırım listesine alınmış olduğunu belirtti.

RUS BANKALARI VE MİLYARDERLER LİSTEYE ALINDI

Buna göre, Rusya'nın devlet borcunu yönetmekten sorumlu olan bankalar da yaptırım listesine dahil edildi. Bakan Payne, "Putin'e yakın oligarklar üzerindeki yaptırım baskısını artırmaya devam ediyoruz. Halihazırda hedefli mali yaptırımlar ve seyahat yasakları koyduğumuz 41 oligark ve birinci dereceden aile üyesine ek olarak Avustralya'daki ticari çıkarlarıyla bağlantılı iki milyarder daha listeye eklendi" diye konuştu. Avustralya'da Rio Tinto tarafından işletilen Gladstone'daki bir alümina rafinerisinde hissesi olan Rus milyarder Oleg Deripaska ile Beetaloo Havzası'ndaki bir gaz projesiyle ilgilenen Viktor Vekselberg listeye alınan isimler oldu. 

Avustralya Başbakanı Scott Morrison ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Başbakan Mihail Mişustin ve İçişleri Bakanı Vladimir Kolokoltsev'e Avustralya'ya giriş yasağı getirmişti.

JAPONYA'DAN BAKANLIK YETKİLİLERİNE YAPTIRIM

Japonya da Rusya'dan 15 kişi ve 9 kuruluşa yaptırım uygulama kararı aldı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ile Savunma Bakanlığı yetkilileri listeye alınırken yaptırım uygulananlar arasında Rusya'nın askeri istihbarat teşkilatı GRU'nun başkanı İgor Kostyukov ile silah şirketi Rosoboronexport da yer aldı. Bu kararla, Japonya'nın yaptırım uyguladığı Rus yetkililer ve kurumların sayısı 95'e yükseldi.