Kendilerini istihbarat elemanı olarak tanıtan kişilerce dün alıkonulan Kürt sinemacı Suphi Orhan'ın avukatı, müvekillerinin saatlerce işkenceye maruz kaldığını söyledi.

Adnan Menderes Havalimanı'ndan dün ayrıldıktan sonra kendisinde haber alınamayan Kürt sinemacı Suphi Orhan bulundu. Dün saat 08.30’da Adnan Menderes Havalimanı'na müzisyen bir arkadaşını bıraktıktan sonra Orhan’ın kendilerini istihbarat elemanı olarak tanıtan kişilerce alıkonuldu.

Orhan'ın, saat 02.00 sıralarında Menderes ilçesi Akçaköy durağında kendilerini istihbarat elemanı olarak tanıtan kimliği belirsiz kişi veya kişilerce bırakıldı. Orhan ailesine ulaşarak, bu kişilerin saatlerce kendisine işkence yaptığını, bu nedenle konuşmada güçlük çektiğini belirterek, yanına avukatların gelmesini istedi. Avukatlar Orhan'ı aldıktan sonra Türkiye İnsan Hakları Vakfı'na (TİHV) başvurdu. 

AVUKATI ANLATTI 

Mezopotamya Haber Ajasnı'nda yer alan habere göre, Orhan'ı alan Avukat Barış Işık, şu bilgileri verdi: "Kendilerini istihbarat elamanları olarak tanıtan kişilerce Suphi Orhan gözaltına alındı. Yaklaşık 11 ile 15 saat arasında işkenceye maruz kaldı. Müvekkilim çeşitli mezarlıklara götürülerek, işkence ve insanlık dışı uygulamalara maruz kalmış. İşkencede Orhan'a ajanlanştırma ve ailesi üzerine ölüm tehditlerinde bulunulmuş. Telefonuna el konulmuş. Daha sonra gece saat 02.00'ye yakın Menderes ilçesi Akçaköy durağında bırakılmış."

NE OLMUŞTU? 

Sinemacı Suphi Orhan, dün saat 08.30’da Adnan Menderes Havalimanı'na müzisyen bir arkadaşını bıraktı. İzmir Banliyö Sistemi (İZBAN) Havalimanı durağında arkadaşıyla vedalaştıktan sonra buradan ayrılan Orhan'dan haber alınmadı. Orhan'ın ailesi, İzmir İl, İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne herhangi bir gözaltı işleminin yapılıp yapılmadığını sordu. Ancak dün aileye Orhan'a ilişkin gözaltı işleminin yapılmadığı bilgisi verildi.