Avukat Servet Bakırtaş’ın katledilmesini protesto eden meslektaşları, “Savunma susmadı, susmayacak” mesajı verdi.

İstanbul’un Bakırköy ilçesinde Abdullah Türkoğlu, kendisine dava açan Öznur Tufan ve avukatı Servet Bakırtaş’ı katletti. Meslektaşları, avukat Bakırtaş’ın katledilmesini, yaptıkları yürütüş ve açıklamalarla protesto etti. Mardin Barosu, önünde bir araya gelen avukatlar, “Yeter Artık. Avukata Dokunma. Avukata saldırı halkın savunma hakkına saldırıdır” yazılı pankartla, Mardin Adliyesi’ne yürüyüş yaptı. Cübbelerini giyen avukatlar, “Savunma susmadı susmayacak”, “Savunma kutsaldır, susturulamaz” sloganları attı. 

Yürüyüşün ardından adliye binası önünde açıklama yapan Mardin Baro Başkanı İsmail Elik, avukatların hedef gösterildiğini, savunmanın küçük düşürüldüğünü belirterek, artık sabrın taştığını söyledi. Avukatlara yapılan saldırı ile saldırganların kendi savunma haklarına da saldırdığını kaydeden Elik, savunmanın sustuğu yerde halkın da susacağını ifade etti. 

Elik, Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından hazırlanan ortak açıklamayı okuyarak, avukatlara dönük saldırılara karşı mücadele edeceklerini vurguladı. 

VAN

Van Barosu üyesi avukatlar da adliye binası önünde açıklama yaptı. Van Baro Başkan Yardımcısı Hamza Çiftçi, “Artık bildiriler yazmak, yaslar tutmaktan bıktık. Sanıkların ağırlaştırılmış müebbet hapislere mahkumiyetleri acımızı hafifletmiyor artık. Her bir avukat ölümünün bir ‘toplumsal ders’ olmasını bekleyip, bu zavallı yaratıklara bir şeyler anlatmasını beklerken çoğalan ölümler, bizden bir parça daha koparmaya devam ediyor” dedi.

ADANA 

Adana Barosu, avukat Servet Bakırtaş’ın öldürülmesine ilişkin Adana Adliyesi önünde açıklama yaptı. Adana Barosu Başkan Yardımcısı Miyesser Önenli, “Avukat Servet Bakırtaş ile birlikte verdiğimiz can, taşan sabrımızın durdurduğu son yürek olmayacak. Duruncaya kadar hukuk adına, durduruluncaya kadar adalet adına  Servet Bakırtaş’ın yüreği şimdi bizde atacak. Kamusal hizmet veren bir mesleğin mensupları olarak Av. Servet Bakırtaş’ı düşünce dünyamızda şehit olarak yaşatacağız. Sözün bittiği yerdeyiz” diye konuştu. 

DİYARBAKIR

Diyarbakır Barosu, adliye binası önünde açıklama yaptı. Açıklamaya çok sayıda avukatın yanı sıra, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Tutuklu Hükümlü Aileler ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAY-DER), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) üyeleri ile tutuklu yakınları katıldı. 

Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, Bakırtaş’ın katledilmesi ve benzer gerekçelerle gerçekleşen avukat ölümlerinin, toplumsal bakışı anlattığını söyledi. 

‘ARTIK YAS TUTMAKTAN BIKTIK’

Eren, şunları söyledi: “Artık bildiriler yazmak, yaslar tutmaktan bıktık. Sanıkların ağırlaştırılmış müebbet hapislere mahkûmiyetleri acımızı hafifletmiyor artık. Her bir avukat ölümünün bir ‘toplumsal ders’ olmasını bekleyip, bu zavallı yaratıklara bir şeyler anlatmasını beklerken; çoğalan ölümler bizden bir parça daha koparmaya devam ediyor. Oysa biz adaletin tecellisi için çalışıyoruz. Öylesine kutsiyet yüklüyoruz ki mesleğimize, şimdi bir özel müdafi olmazsa, bu katil zanlısını da ‘bir avukat’ savunacak. Avukat Servet Bakırtaş ile birlikte verdiğimiz can, taşan sabrımızın durdurduğu son yürek olmayacak. Duruncaya kadar hukuk adına, durduruluncaya kadar adalet adına atan Servet Bakırtaş’ın yüreği, şimdi bizde atacak. Kamusal hizmet veren bir mesleğin mensupları olarak Av. Servet Bakırtaş’ı düşünce dünyamızda şehit olarak yaşatacağız.”

İSTANBUL

İstanbul Barosu da, Bakırköy Adliyesi önünde açıklama yaptı. İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan ve öldürülen Servet Bakırtaş’ın ortağı Tuğçe Karabağ’ın katıldığı açıklamaya Bakırtaş' ın stajyer avukat kızı Elif Bakırtaş babasının cübbesiyle katıldı. Protesto eyleminde genç avukatlar sık sık “CMK Boykot” sloganı attı.

Açıklamayı yapan İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, "Yas tutmaktan bıktık. Sanıkların ağırlaştırılmış müebbette mahkum edilmesi acımızı hafifletmiyor. Her bir avukat ölümünün toplumsal ders olmasını beklerken, bu çoğalan ölümler bizden bir parça daha koparmaya devam ediyor. ‘Savunma olmazsa yargılama olmaz’ diyoruz. Mesleğimize öylesine kutsaliyet yüklüyoruz. Şimdi bu zanlıyı da bir avukat savunacak. Biliyoruz ki başımız sağ olamayacak. Dilenen sabır dilekleri avukat ölümlerini durdurmayacak" dedi. 

SEBEP CEZASIZLIK POLİTİKASI

TBB Başkanı Erinç Sağkan da, var olan şiddetin sebeplerinin iyi sorgulanması gerektiğini söyleyerek, “Dün bir meslektaşımızı sadece işini yaptığı için müvekkiliyle beraber katledildi. Dün Konya'da bir doktoru sadece işini yaptığı için katlettiler. Bu ölümlerin arkasında yatan sebep bugüne kadar bu meslek gruplarını ötekileştiren söylem, cezasızlık politikaları ve bu meslek gruplarının ekonomik kaosun içine sokularak, itibarsızlaştırma çabasıdır" ifadelerini kullandı. 

Yaşamını yitiren Bakırtaş'ın ortağı avukat Tuğçe Karabağ, şunları söyledi: "2 ay sonra kızına cübbesini giydirecek, 8 yıllık ortağımı, ağabeyimi, hukuk danışmanımı kaybetmenin acısını yaşıyorum. Dün yerinde uyuyan cehalet bugün uyanmış ve aramızda yürümeye başlamıştır. Cehaletin, toplum içinde hızla yayılan bir hastalık olduğunu artık fark etmeliyiz. Ülkenin en ücra köşelerinde sadece görevlerini yapmaya çalışan eğitimcilerimiz, sağlıkçılarımız, hukukçularımız cehaletin karşısında dimdik durarak, kanlarını dökerek dün geçit vermedikleri gibi yarın da vermeyeceklerdir. Acımız doruktadır"  dedi.

Açıklamada "Yönetim istifa" sloganı atan kimi avukatlara İstanbul Barosu yönetimi tepki gösterdi. Bunun üzerine "Tepkinizi koyun" diyen avukatlarla Baro Başkanı Durakoğlu arasında tartışma yaşandı.

Kaynak: MA