HDP il binasında silahlı saldırıda katledilen Deniz Poyraz’ın ilk duruşmasını değerlendiren avukat Türkan Aslan Ağaç, katil Onur Gencer’in arkasındaki güce güvenerek, duruşma salonunda çok rahat hareket ettiğini vurguladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl binasına silahlı saldırı gerçekleştiren ve Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer hakkında açılan davanın ilk duruşması 29 Aralık’ta görüldü. İzmir 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasına yoğun bir katılım gerçekleşti. Kadın örgütleri ve avukatların yoğun olarak katıldığı duruşmada katil Onur Gencer’in rahat tavırları dikkati çekti. Bu tavırlardan rahatsız olan aile bireyleriyleri Gencer arasında sık sık arbede yaşandı. Yaşanan arbedeler sonrası mahkeme heyeti duruşmayı erken bitirip, 24 Ocak tarihine erteledi.

Tolga Güney’in Mezopotamya Ajansı’nda yer alan haberine göre, dava avukatlarından Türkan Aslan Ağaç, duruşmada yaşananları değerlendirdi.

Duruşmaya katılımın çok yoğun olduğuna dikkati çeken Ağaç, “Kamuoyu bu davaya sahip çıktı. Özellikle barolar, kadın ve insan hakları örgütleri, hukuk kurumları ve siyasi partiler davanın sahiplenmesi konusunda çok iyi bir örnek gösterdiler. Aynı zamanda avukatlar davayı sahiplendi. Bunlar bizi sevindiren hususlardı” dedi.

Tavırları bilinçliydi

İlk duruşmada iddianameyi, soruşturma sürecini ve mahkemenin iddianamenin kabul kararının hukuka aykırı olduğu konusunda bir değerlendirme yaptıklarını belirten Ağaç, şöyle devam etti: “Soruşturma sürecinin tarafsız ve bağımsız yürütülmediği hakkındaki görüşlerimizi mahkeme heyetiyle paylaştık. Duruşmada bizim dikkatimizi çekmek istediğimiz hususlar vardı. Bunu gölgeleyen sanığın çok pişkin bir şekilde özellikle ailenin bulunduğu tarafa sürekli bakarak aileyi tahrik etmeye yönelik hareketleri oldu. Bu ister istemez duruşmanın birkaç kez aksamasına ve gerginliğin çıkmasına neden oldu. Bunun da sanık tarafından özellikle yapıldığı düşüncesindeyim. Ancak ilk duruşma itibariyle acılı ailenin sanıkla ilk defa karşı karşıya gelmesi nedeniyle de bu tür gerginliklerin olmasının da normal olduğunu düşünüyorum.”

Arkasındaki güce güveniyor

Soruşturmanın başından itibaren kişinin tek başına olmadığının altını çizdiklerini belirten Ağaç, azmettiriciler ve yardım edenlerin bir türlü ortaya çıkarılmadığını vurguladı. “Bu katilin arkasında siyasal bir güç olduğu konusunda kesin bir kanaatimiz var” diyen Ağaç, şöyle devam etti: “Bu güce dayanarak ve güçten aldığı mesajlar ile sanık sandalyesinde çok rahat davrandı. Tek başına bu cinayeti işlemiş olsa o salonda bu kadar rahat hareket edemezdi. Arkasındaki güce güveniyor. Bu ve daha önceki siyasi cinayetlerin tamamında Türkiye’deki handikap siyasi cinayetlerde yakalanabilen failler sanık sandalyesine oturtuluyor. Ama arkasındaki gücün ortaya çıkarılması konusunda herhangi bir araştırma yapılmıyor. Bu haliyle, her seferinde seçilen tetikçilere güç ve kuvvet veriyor. Buradan cesaret alıyorlar” diye belirtti.

Hepsi tetikçi

Duruşmadan bir gün önce İstanbul Bahçelievler’de HDP İlçe binasına yapılan saldırının da tesadüf olmadığına dikkati çeken Ağaç, şunları söyledi: “Türkiye’de atılan hiçbir siyasi adımın tesadüfen olduğuna inanmıyorum. Her şey organize ve planlı yapılıyor. O yüzden Deniz Poyraz davasından bir gün önce bu işin yapılmış olması sanığa verilmiş bir mesajdı. 17 Haziran’daki bu durumun azmettiricileri ortaya çıkarılmış olsaydı Bahçelievler’deki saldırı olmazdı. Bundan sonraki saldırılar olmazdı. İzmir’de Deniz Poyraz’dan sonra 3 tane mülteci genç canlı canlı yakılarak öldürüldü. Bunların hepsi nefret suçu ve hepsi aynı yerden besleniyor. Bahçelievler saldırısını gerçekleştiren kişide aynı yerden besleniyor. Bunların hepsi birer tetikçi.”

İkinci duruşmaya çağrı

“İlk duruşma gerçekten bizimle birlikte olan herkese teşekkür ediyorum” diyen Ağaç, ikinci duruşma için de çağrı yaparak, “24 Ocak’a ertelenen duruşmaya aynı enerjiyle baroların, kadın örgütlerinin, siyasi partilerin sahip çıkmasını ve bizimle duruşma salonunda olmalarını istiyoruz. Hak ve adalet mücadelesine yönelik çağrılarımız devam ediyor. Bu davanın sonuna kadar o kurumlarla birlikte yürümek istiyoruz” diye konuştu.