Avrupa Birliği'nin (AB) en üst düzey iki yetkilisi olan AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la Beştepe'deki görüşmesinde yaşanan 'koltuk krizi'nin Avrupa'daki yankıları sürüyor.

Belçika basınındaki haberlere göre, Avrupa basınında "Sofagate" olarak adlandırılan olayın ardından kadın hakları ve cinsiyet eşitliği konularında çalışan bazı kadın kuruluşları, Michel'e tepki gösterdi.

Kadınların güçlenmesi ve eşitliği için uluslararası bir kamu kuruluşu olan Millennia Vakfı öncülüğündeki kuruluşlar, Michel'in von der Leyen'i "küçük düşürdüğü" gerekçesiyle istifa etmesi talebiyle mektup hazırladı.

3 BİNDEN FAZLA KİŞİ İMZA ATTI

Bu amaçla hazırlanan mektuba, Belçika, Fransa, İtalya gibi ülkelerden kısa sürede 3 binden fazla kişinin imza attığı bildirildi. AB dışındaki ülkelerden de birçok kadının kampanyaya imza verdiği kaydedildi.

Mektupta, görüşmede yaşananların diplomasiye, AB'ye, insan haklarına ve özellikle de kadın haklarına aykırı olduğu kaydedilerek, cılız bahanelerin, olayın hem Avrupa ile kadın vatandaşları hem de Avrupa ile Dünya arasında bıraktığı siyasi eksikliği çözemeyeceği savunuldu.

Çoğu basın kuruluşunun olayla ilgili haber yaptığını ve olayla dalga geçtiğini söyleyen kadın dernekleri, bu nedenle Charles Michel'in Avrupa Konseyi başkanı olarak istifasını istediklerini de sözlerine ekledi.