İzlanda'da dün düzenlenen seçimlerde parlamentoda kadınlar erkeklerden daha fazla koltuk kazandı. İzlanda, kadın milletvekili sayısının erkek vekil sayısından fazla olduğu ilk Avrupa ülkesi olacak.

Seçimlerin nihai sonuçlarına göre, 63 sandalyeli İzlanda parlamentosunda yeni dönemde 33 kadın, 30 erkek vekil yer alacak. Ülkede bir önceki dönemde kadın vekil sayısı 24'tü. Yeni dönemdeyse, parlamentodaki vekillerin yüzde 52'si kadın olacak.

Devlet Başkanı Gudni Johannesson, seçim sonuçlarının açıklanması sonrasında "Tarihsel ve uluslararası açılardan bakıldığında, en önemli haber şu ki, kadınlar İzlanda parlamentosunda ilk kez çoğunluğa sahip ve bu, Avrupa için de bir ilk. Bu iyi haber" ifadelerini kullandı.  

371 bin nüfuslu bir ada ülkesi olan İzlanda, Dünya Ekonomik Forumu'nun ilgili raporlarında 12 yıldır üst üste cinsiyet eşitliğini en iyi sağlayan ülke olarak konumlanıyor. Parlamentolar Arası Birlik (PAB) isimli örgütün verilerine göre, İzlanda dışında, Ruanda, Küba ve Nikaragua olmak üzere sadece üç ülkede kadın vekil sayısı erkeklerden fazla. Meksika ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeyse, kadın ve erkek vekillerin sayıları eşit. 

Avrupa'da en fazla kadın vekil ise İzlanda'nın dışında İsveç ve Finlandiya'da bulunuyor. İsveç parlamentosunun yüzde 47'si, Finlandiya parlamentosunun da yüzde 46'sı kadın.