Güney Afrika'da tespit edilen yeni koronavirüs varyantının ne derece endişe verici olduğuna dair değerlendirmeler sürerken, Delta varyantının tetiklediği Covid-19 salgınında 4. ve 5. dalgalar birçok Avrupa ülkesinde rekor hızla yayılmaya devam ediyor.

AFP haber ajansının verilerine göre Avrupa'da salgının başından bu yana 1 buçuk milyondan fazla kişi yaşamını yitirdi. Salgının yeni dalgasını şiddetli yaşayan ülkelerin başında Çekya, Slovakya, Avusturya, Macaristan ve Hollanda geliyor.

Çekya: Çekya'da hükümet dünden itibaren 30 günlük olağanüstü durum ilan eti. Bu kapsamda Noel pazarları ve gece kulüpleri başta olmak üzere birçok etkinlik ve işletmenin kapısına kilit vuruldu. Özellikle ülkenin doğusundaki hastanelerde kapasitenmin dolmak üzere olduğu ve bazı hastaların ambülans ya da helikopterler aracılığıyla başka hastanelere taşındığı bildiriliyor.

Çekya Cumhurbaşkanı Milos Zeman ise koronavirüs testinin poziif çıkması nedeniyle hastaneye yatırıldı. Yaklaşık bir aydır belirsiz bir hastalık nedeniyle hastanede tedavi gören Zeman birkaç gün önce taburcu edilmişti.

Slovakya: Çekya'nın komşusu Slovakya ise nüfus büyüklüğüne göre salgının dünyada en hızlı yayıldığı ülke durumunda. Covid-19'a karşı aşılanma oranının düşük olduğu ülkede hastanelerdeki doluluk oranının kritik düzeye çıkması üzerine hükümet harekete geçerek iki haftalık kısmi kapanma ilan etti. Bu kapsammda restoran ve temel ihtiyaç ürünü satmayan mağazalar, kapatıldı; sokağa çıkma gerekçesi iş, okul, tıbbi sebepler ve temel ihtiyaç alışverişi ile sınırlandı.

Avusturya: Avusturya da artan vakalar karşısında bu hafta 10 gün süreyle kısmi kapanma ilan etti ve Covid-19 aşısını herkese zorunlu kıldı.

Macaristan: Salgının pençesindeki ülkelerden biri olan Macaristan ise ofisler ve spor salonları dışında bütün kapalı mekanlada maske kullanımını zorunlu hale getirdi, 500'den fazla kişinin katıldığı etkinliklerde Covid-19 pasaportu şartı zorunlu kılındı. Ülkede ayrıca takviye aşının zorunlu hale getirilmesi de planlanıyor.

Hollanda: Hollanda'da ise hızla artan vakalar yüzünden 12 Kasım'dan itibaren kısmi kapanma ilan edilmiş, bu kısıtlamalar bazı kesimler tarafından yoğun şekilde protesto edilmişti.

SALGINLA MÜCADELEDE ÖNLEMLER?

Almanya ve Fransa artan vakalar karşısında bir yandan aşı olmanın önemine vurgu yaparken, diğer yandan takviye aşılar için tedarik ve lojistik sorunları çözerek en kısa zamanda vatandaşlarına sunma çabasında.

Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran takviye (üçüncü düz) aşıların bu hafta sonundan itibaren yapılmauya başlanacağını duyurdu.

Avrupa'da salgınla mücadeledeki son adım ise, Avrupa İlaç Ajansı'nın Pfizer/BioNTech aşınının 5-11 yaş grubu çocuklara uygulanması için verdiği onayla atıldı. Bu onayla Avrupa Birliği Amöerika Birleşik Devletleri, İsrail ve kanada'nın ardındansalgının en hızla yayıldığı bu yaş grubunu da aşılama kampanyasına dahi edebilecek.

Öte yandan aşılama oranının yüksek olduğu Portekiz'de de hükümet yeni yılda gece eğlence yerlerini kapatmayı ve evden çalışmayı teşvik etmeyi planlıyor.