Avrupa Komisyonu, Ukraynalı göçmenlere oturma izni, istihdam ve sosyal yardıma erişim de dahil olmak üzere geçici koruma sağlayan mevzuatı gündeme getirdi. Daha önce de duyurulan önerinin yarın AB içişleri bakanları toplantısında da ele alınacağı belirtildi. 

AB'de "yerinden edilmiş kişilerin toplu göç akışıyla başa çıkmak" hedefiyle tasarlanan mevzuat, Ukrayna'dan gelen göçmenler için daha esnek standartlar belirlerken kabul edilmesi halinde tüm üye ülkelerde geçerli olacak. 

'UKRAYNA'DAN 500 BİNE YAKIN KİŞİ GÖÇ ETTİ'

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Ukrayna'dan komşu ülkelere sığınan kişi sayısının 500 bine yaklaştığını açıklamıştı. Gerçek sayının "daha yüksek olduğu" yönünde bir tahmin yapıldığı belirtilen açıklamada, "Sınırlarda büyük hareketlilikler rapor ediliyor" denilmişti.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun kriz yönetiminden sorumlu üyesi Jenaz Lenarcic ise Ukrayna'da çatışmaların devam etmesi halinde 4 milyon Ukraynalının göç edebileceğini söyleyerek Avrupa Komisyonu'na yeni göç politikalarını görüşme çağrısı yapmıştı. Lenarci, 
"Gelecek veya gelmek isteyecek çok daha fazla sayıda kişi için hazırlıklı olmalıyız. AB, bu kişileri memnuniyetle karşılamalı" demişti. 

Kaynak: Gazete Duvar