Avrupa Parlamentosu’ndaki ana akım siyasi grupların başkanları örneğine nadiren rastlanan bir şekilde ortak bir açıklamaya imza atarak, “Türkiye’de barış çağrısı” yaptı. Şiddetin Türkiye’ye dönmesinin kendilerinde şok etkisi yarattığını vurgulayarak sivillere, polislere ve askerlere yönelik şiddeti güçlü şekilde kınayan grup başkanları, “Türkiye’nin sınırları içinde barışa ihtiyacı var ve şiddete son verilmesi Avrupa Birliği katılım sürecinin yapıcı şekilde devamı açısından yaşamsal önemde” ifadelerini kullandı.

“BU SORUN MUTABAKATLA ÇÖZÜLÜR”

İki taraf arasındaki şiddeti artıran stratejilere odaklanılmasını kınadıklarını kaydeden parlamenterler, “Bu sorun sadece mutabakat yoluyla siyasi şekilde çözülebilir. Türk hükümeti bu doğrultuda inisiyatif almalı” vurgusu yaptı.

Şiddete son verme ve çözüm müzakerelerine yeniden başlama çağrısı yapılan açıklamada, tüm tarafların kalıcı şekilde silah kullanımından vazgeçmesi gereği üzerinde duruldu.

AP siyasi grup liderleri, AB liderlerinden de şiddeti sona erdirme ve tarafların müzakere masasına dönmesini sağlamak amacıyla mümkün olan tüm imkanlarla derhal harekete geçmelerini istedi.